Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: Skolan är ¿given för ett ¿levande ¿Bäckbyhus

Annons

Vår vision är att alla barn ska kunna gå ¿i skolan i sitt närområde hela vägen från ¿förkoleklass till nian. Vi menar att man då har större möjlighet att samverka kring ¿eleven, stärka kontakter med hemmet och att lära känna varje barns behov. Vi menar att även äldre elever behöver det stödet och att vi får tryggare, lugnare skolmiljöer på detta sätt.

Det har varit ett faktum under en längre tid att vi har för många skollokaler. Den ¿lösning som vi beslutade om i Barn och ¿Ungdomsnämnden i mars är väl sammanvägd och innebär att ingen skola kommer att försvinna helt, vi utnyttjar överkapacitet på skolsidan för att få nya lokaler för förskolegrupper. Bäckbyskolan blir en F-9-skola och S:t Ilians skola i ett första steg en 4-9-skola. Denna lösning frigör resurser för ¿undervisning. Lärare före lokaler!

Den borgerliga oppositionen reserverade sig mot detta i nämnden och vill nu att ¿kommunfullmäktige ska riva upp beslutet. Det är förståeligt att alliansen vill driva sina frågor men när den går så långt att den vill överpröva ett redan fattat beslut kommer det att drabba verksamheten negativt. Skulle det ske kommer barn och personal att gå hela sommarlovet med en oro för vad som ska ske framöver. Det är inte en ansvarsfull ¿politik. I överläggningarna om budget var vi rödgröna villiga att titta närmare på vissa bitar i den större frågan om lokaler för förskola och skola men de borgerliga partierna har bestämt sig för att man vill lägga ner just Bäckbyskolan.

Vi vill se ett levande Bäckby och vi är ¿fullkomligt övertygade om att ett levande ¿Bäckbyhus inte är möjligt utan den ¿samlande kraft och ekonomiska resurs som skolan utgör. Det är lätt att ändra saker på ett papper när man sitter i stadshuset och räknar. Särskilt enkelt är det att besluta sig för att lägga ner en skola efter att alla har gått på semester och det är svårt att ¿mobilisera protester.

Vi har varit på Bäckby ett antal gånger under året och följt utvecklingen. Tanken om en F-9-skola har slagit rot och många ser positivt på förändringen. De ser att den pedagogiska röda tråden stärks. Ritningar för centrumhuset färdigställs just nu och även arbetet med förbättring av utemiljön för att länka ihop de två befintliga skol-¿gårdarna.

Frågan vi ställer oss nu är: Vad blir ¿konsekvensen om den borgerliga ¿oppositionen försöker att överpröva beslut i kommunfullmäktige så snart som de ogillar ett nämndbeslut? Vi har hela tiden sökt ¿breda överenskommelser men ibland kan man inte enas över partigränserna. Vi tror att det blir mycket svårt för kommunens ¿verksamheter att planera och känna arbetsglädje när man inte vet från en månad till en annan om de beslut som politikerna fattat i en nämnd kommer att stå sig.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons