Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna vallöften hotar Sveriges skyddsvallar

Annons

Skulderna i EU har ökat med i genomsnitt 50 procent sedan 2006. Vi ser hur länder runtom oss kommer att ha svårt att rusta sina ekonomier vid nästa kris.

I en orolig tid behöver Sverige och Västmanland ekonomiska skydds- vallar mot framtida kriser. Alliansen är därför tydlig med att ordning och reda i ekonomin är vår över- ordnade prioritet för att värna jobben.

Hade Sveriges statsskuld utvecklats liknande jämförbara EU-länder skulle det motsvara 100 000 kronor i ökad skuldsättning per svensk eller motsvarande 26 miljarder kronor för invånarna i Västmanland.

I stället är Sverige det enda land i EU där skulden har minskat sedan 2006. Men från Socialdemokraterna märks stor osäkerhet om hur den ekonomiska politiken ska gå ihop, framförallt gällande tre områden:

• Många av Social- demokraternas utgiftslöften ger stora kostnader på sikt utan att de presenterar någon finansiering för dem, vilket riskerar att undergräva de offentliga finanserna.

• Hur ska Miljöpartiets och Vänsterpartiets kravlistor finansieras? Deras förslag om exempelvis friår och bidragsutbyggnad skulle bygga upp ett omfattande kostnadstryck. Totalt saknar de tre partierna över 40 miljarder kronor för att täcka sina löften till väljarna.

• Nu läggs grunden för hur Sverige klarar nästa kris men Social- demokraterna ger inget besked om överskottsmålet. Samtidigt pressar både LO och Vänsterpartiet på om att överge målet.

Alliansens mål är tydligt. Vi ska tillbaka till balans och överskott för att kunna bygga upp våra skydds-vallar. Det är därför vi är noga med att de satsningar vi gör på bland annat mer kunskap i skolan och högre tillgänglighet i cancervården finansieras krona för krona.

Socialdemokraternas budgethål, Miljöpartiets och Vänsterpartiets utgiftskrav samt otydligheten kring överskottsmålet skulle undergräva de skyddsvallar som Sverige behöver för att stå emot kommande kriser. Varför undviker Socialdemokraterna att ge besked om hur deras ekonomiska politik ska gå ihop?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons