Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rödgröna: Varför säger Alliansen nej till avgiftsfri sommartrafik?

Annons

Regeringen och de rödgröna i Region Västmanland satsar på avgiftsfria bussar   i sommar.Foto: VLT:s arkiv

Regeringen satsar tillsammans med vänsterpartiet 9,5 miljoner kronor på att ungdomar i Västmanland ska få åka kollektivtrafik avgiftsfritt på somrarna. Varför vill inte alliansen i Region Västmanland ge unga detta?

I regeringens budgetöverenskommelse med Vänsterpartiet görs en treårig satsning på 350 miljoner för att ungdomar ska få åka avgiftsfri kollektivtrafik på sommarloven.

Det är i unga år vi lägger grunden för våra resvanor, och att då förenkla möjligheten att resa kollektivt kan ha långsiktigt positiva effekter, inte minst för miljön. Det möjliggör även för alla ungdomar att resa i länet, oavsett storleken på ens egen eller ens föräldrars plånbok.

Det är i unga år vi lägger grunden för våra resvanor, och att då förenkla möjligheten att resa kollektivt kan ha långsiktigt positiva effekter, inte minst för miljön.

Alliansen i Region Västmanland vill inte att de unga i Västmanland ska få resa avgiftsfritt i sommar. Varför vill de inte det? Som anledning menar man att de pengarna kunde lagts på annat, som om det inte går att lägga pengar på flera områden.

S och MP-regeringen har under mandatperioden tillsammans med Vänsterpartiet tillfört över 5 miljarder till vården. Varför kan inte kollektivtrafiken får ett tillskott på 350 miljoner för att förenkla resandet för unga?

Den avgiftsfria sommarlovstrafiken för unga gäller resor i länet mellan olika kommuner. Den gäller för unga mellan årskurs 6-9 i grundskolan och för gymnasieelever år 1-2.

I Region Västmanland har vi tidigare haft ett sommarlovskort med rabatt för unga, och nu har vi chansen att göra det helt avgiftsfritt.

I Region Västmanland har vi tidigare haft ett sommarlovskort med rabatt för unga, och nu har vi chansen att göra det helt avgiftsfritt.

Vi i den rödgröna majoriteten i Region Västmanland tycker att det är ett bra förslag utifrån ett rättvise- och jämlikhetsperspektiv. Vi förstår inte varför alliansen vill ta bort möjligheten för unga att åka avgiftsfritt i kollektivtrafiken i sommar.

Tommy Levinsson (S)

Karin Thorborg (V)

Andreas Porsvald (MP)

regionråd i Region Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons