Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad: Är vänstern nöjd med skolresultaten?

Annons

Per Lithammer (v) ogillar min kommentar kring betygsutvecklingen på A-kurserna på gymnasiet. Jag menar att en del av förklaringen till att resultaten är sämre beror på otillräckliga förkunskaper från grundskolan och att många elever som bedömts vara godkända inte verkar ha kunskaper som motsvarar betyget. Betygssättningen är delegerat till våra lärare, därför är det viktigt som förtroendevald att våga diskutera kvaliteten i den.

Grundskolans ansvar är att se till att elever kommer med tillräckliga förkunskaper till gymnasiet. De 200-250 elever som årligen kommer obehöriga till gymnasieskolans individuella program är inte inräknade i de betygsresultaten som kommenterats. Den frågan är i sig en utmaning och nämnden utreder nu en ny IV-organisation.

Vi tar också vårt ansvar genom att vi nu tar fram ett gymnasieindex med fakta om kvaliteten och genomströmningen på gymnasiet. Detta för att kunna förebygga avhopp och se till att fler får en godkänd utbildning. Det är inte heller orimligt att hitta bättre lösningar för de elever som inte vill gå på gymnasiet. De initiativen togs inte under vänsterstyret 1994-2006.

Lithammer vet också att vi haft ansvaret för skolpolitiken i drygt ett år. De statliga reformerna införs först under åren 2009-2010. Elever som lämnar gymnasieskolan nu, började för tre och fyra år sedan. Till skillnad från Lithammer väljer vi, genom den lokala utbildningsplanen, att fokusera på betygsuppföljning, tidigare utvärderingar och se till att fler elever klarar av en godkänd utbildning.

Vad står Lithammer upp för - sänkta krav, läxförbud och avskaffande av betygen och därmed omöjliggöra att följa upp och hjälpa elever som behöver det?

Roger Haddad (fp)

ordförande i utbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons