Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Alla kan och vill på något sätt bidra i samhället

Företrädare för oppositionen i riksdagen skriver i att regeringens nya regler för socialförsäkringarna fått konsekvenser att människor blivit utförsäkrade och blivit av med sin sjukpenning.

Annons

I slutet av artikeln skriver de att alla kan bidra.

Vi i Folkpartiet har just detta som utgångspunkt – alla kan bidra på något sätt i samhället med eller utan statens, landstingets eller kommunens hjälp

När det gäller de nya socialförsäkringsreglerna har också regeringen gjort ett antal anpassningar så att Försäkringskassans tillämpning inte blir absurd att de får orimliga konsekvenser för enskilda.

Det som oppositionen inte berättar om är att regeringens förslag med rehabiliteringskedja innebär att den enskilde får via ett trepartsamtal med Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan en plan upprättad för att bedöma hur mycket man kan arbeta. Vid det senaste sammanträdet med Arbetsförmedlingens arbetsmarknadsråd, där också representant för Försäkringskassans ingår, gavs en helt annan bild än vad oppositionen försöker måla upp.

Det finns en bra samverkan och enskilda hamnar inte mellan stolarna. Om Arbetsförmedlingens anpassade verksamheter eller rehabilitering inte passar kan den enskilde söka sjukpenning på nytt hos Försäkringskassan. Det som kom fram under sammanträdet var att arbetsgivare tar ett stort ansvar och det har stor betydelse för att kunna komma tillbaka efter en längre sjukskrivning.

Erfarenheterna hittills med de nya reglerna är också att den enskilde uppskattar att det finns någon som efterfrågar om man kan bidra.

Bara känslan att vara behövd underlättar inträdet till arbetslivet och detta är den största skillnaden mellan oppositionens politik och en ansvarsfull politik där vi inte passiviserar, utan vår utgångspunkt är att alla kan bidra med visst stöd. Oppositionen, i riksdagen anförd av Mona Sahlin, försöker ge en bild av att deras alternativ inte utförsäkrar enskilda.

Faktum är att även oppositionen inser att man måste ha tidsbegränsad sjukpenning för att förhindra att personer fastnar hos Försäkringskassan och att det alternativ Sahlin lade i riksdagen också innebär att personer blir utförsäkrade.

Frågan blir: vad är det för stupstock oppositionen vill avskaffa om de vinner valet?

Roger Haddad

gruppledare i Västerås kommunfullmäktige, ledamot av partistyrelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons