Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Elevernas val ska avgöra gymnasieutbildning

Annons

Socialdemokratiska ungdomsförbundets Anna Nikula och s-studenters Anders Persson ger i VLT den 14 september en felaktig bild av folkpartiets och regeringens förslag till ny gymnasieskola.

Det stämmer inte alls att bara vissa som går på gymnasiet ska kunna gå vidare till högskolan. Det korrekta är att gymnasieskolan ska anpassas till elevernas intressen - inte till socialdemokratisk skolpolitik där alla ska stöpas i en och samma form.

I den nya gymnasieskolan kommer det att finnas studieförberedande utbildningar som ger högskolebehörighet och yrkes-samt lärlingsutbildningar som ger en examen för dem som vill direkt ut i arbetslivet. Till skillnad från den socialdemokratiska tolkningen av denna reform kommer alla elever, även de som valt lärlingsutbildning eller yrkesutbildning, att ha rätt att läsa in de kurser som behövs för att uppnå behörighet till högskolan. Den rätten kommer att fastslås i skollagen.

Folkpartiet vill ha en skola för alla elever, oavsett intresse. Dagens gymnasieskola leder till att många hoppar av eftersom den styr in mot målet att alla ska bli akademiker.

Jämlikhetstanken får inte ta över elevernas rätt att själva välja och styra över sin framtid. Det är den största skillnaden mellan folkpartiets liberala syn och den socialistiska.

Roger Haddad

Ordförande i utbildningsnämnden, Västerås

Partistyrelseledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons