Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Folkpartiet lovade högre lärarlöner

Annons

Att det införs en lärarlegitimation i Sverige kommer att höja läraryrkets status. I dag är det många kommuner som anställer personer utan lärarexamen eller utan ämnesbehörighet.

Sveriges elever ska undervisas av lärare med examen och ämneskompetens. Det är ett skolpolitiskt mål som jag kommer att fortsätta arbeta för i riksdagen.

När jag presenterade Folkpartiet i Västerås program och manifest inför valet var vi det enda parti som tydligt lovade högre lärarlöner.

Socialdemokraterna lovade generella löneökningar till alla anställda. Det är nog inte ekonomiskt realistiskt. Folkpartiet lovade just lärarkåren högre lön.

Nu återstår att se i den rödgröna budgeten om det blir en lönehöjning för lärarna. Lärarlönerna är alldeles för låga och utgör ett mycket viktigt instrument för att locka till sig duktiga lärare till Västerås skolor.

Men den som blir lärare blir inte enbart för lönens skull. Vi skolpolitiker kan utöver kompetenskrav och lärarlöner också höja yrkets status genom att underlätta för lärare att fokusera på det pedagogiska uppdraget.

Vi ska också betona vikten av arbetsro och trygghet i skolan samt betona föräldrarnas ansvar för sina barn.

Allt detta sammantaget är viktigt för att vända trenden i svensk skola och underlätta rekryteringen till läraryrket.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons