Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Hög tid för närpolis på Bäckby

Det behövs en närpolis i stadsdelen Bäckby. Ett samhälle utan trygghet resulterar i rädda människor som inte vågar gå ut ensamma på kvällen, äldre personer som inte vågar ta sig till stadsdelscentrum eller andra platser. Vi måste se till att alla västeråsare känner en trygghet.

Annons

Det är hög tid att en närpolis etableras lokalt ute i stadsdelen för att arbeta förebyggande, inte minst tillsammans med skolan och näringslivet i centrum. Närpolisen blir ett viktigt komplement till det som kommunen och näringslivet idag ansvarar för. Viktiga insatser görs också ute i området inte minst av lokala föreningar och de som frivilligt genomför kvällsvandringar i området. Folkpartiets skrivelse om en närpolis på Bäckby i oktober 2007 besvarades med att området inte är prioriterat. Utvecklingen i stadsdelen visar nu att det är dags att prioritera trygghetsinsatser, därav vårt upprepade krav. Namninsamlingen har lockat många människor som stöttat vår skrivelse som skickats till polisstyrelsen i Västmanland. Namnlistorna kommer att skickas till polismyndigheten.

En närpolis ute i stadsdelen skulle verka förebyggande. Bäckby är en stadsdel där vi som kommun har en extra utmaning i att bryta människors utanförskap som är en kombination av lågt valdeltagande, en högre arbetslöshet och en risk för segregation. Detta skapar också en grogrund för brott och otrygghet. Våra insatser för bättre skolresultat och en tryggare skola, ökad delaktighet och en bostadspolitik som underlättar för människor att äga sin egen bostad är några konkreta området som vi arbetar med. Men närpolisen är statens ansvar och det är viktigt att alla kraftsamlar i tid för att förebygga brott och otrygghet. Vi ska inte vänta tills det är för sent. Det är fortfarande möjligt att utveckla stadsdelen och med flera aktörer som kraftsamlar kring området kan vi öka tryggheten.

Roger Haddad

kommunalråd

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons