Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Insatser mot ungdomsarbetslösheten prioriteras

Annons

Socialdemokraternas oppositionsråd Ulla Persson försöker måla upp en bild av en oansvarig majoritet i Västerås stadshus.

Folkpartiet och Västeråsalliansen har tydligt markerat vikten av ett ansvarstagande för stadens ekonomi.

Vi har också gjort tydliga politiska prioriteringar att kraftigt bygga ut vuxenutbildningen och erbjuda ett brett utbud av utbildningar och olika pedagogiska upplägg.

Arbetsmarknadsresurserna har utökats för att möta den höga arbetslösheten, till skillnad från andra kommuner kan vi erbjuda insatser i förebyggande syfte.

Vi kan också erbjuda stöd när vuxna och unga hamnar i arbetslöshet. Fokus i årets budget är på insatser mot ungdomsarbetslösheten. Genom Arenan ska vi minska avhopp från gymnasiet och erbjuda alternativa lösningar inför arbetslivet. Vi har infört lärlingsutbildningar så att fler får en faktisk chans att klara av en gymnasieutbildning. Tyvärr har Socialdemokraterna röstat emot dessa reformer.

Vi ställer mycket högre kvalitetskrav och har, till skillnad från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, förväntningar på det individuella programmet på gymnasiet. Faktum är att IV-programmets kvalitet förklarar väldigt mycket de totala resultaten för Västerås. En reformering av IV är därför central.

Vi vet också att de flesta unga arbetslösa är det på grund av att de inte har en godkänd gymnasieutbildning, i andra hand för att det kan vara svårt att få praktik, timanställning etcetera. Därför har vi beslutat om ett extrapaket på 10 miljoner kronor för att erbjuda ungdomar dels ungdomsjobb, men också rekryteringsplatser för att testa på stadens verksamheter.

Utöver detta lägger Västeråsalliansen drygt 65 miljoner kronor på arbetsmark-nadsinsatser för deltagare i Jobbcentrum, de praktiska verksamheterna och rehabiliteringsinsatser för personer med nedsatt arbetsförmåga eller funktionshinder. Vi har en god beredskap och en budgetreserv avsatt ifall arbetsmarknadsläget inte förbättras. Stadens insatser på arbetsmarknadsområdet är alltid ett komplement till statliga Arbetsförmedlingen. För ungdomar har vi infört Allegro som erbjuder arbetslösa ungdomar en brygga för att förebygga utanförskap, isolering och bidragsberoende.

Folkpartiet och Västeråsalliansen har en tydlig politik som är långsiktig och där vi har en god beredskap för att erbjuda utbildning, vuxenutbildning och arbetsmarknadsinsatser. De beslut vi fattat innebär bland annat insatser för unga på Bäckby och Vallby, men insatserna totalt är till för alla som behöver stöd i syfte att ta ett steg närmare ett arbete eller en utbildning. Vi kan inte ge jobb, men vi kan underlätta för unga att få ett arbete med vår politik.

Roger Haddad

Kommunalråd, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons