Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Integration ingen socialtjänstfråga

Annons

Västerås tar sitt ansvar genom att ta emot människor som flyr undan krig, konflikter och oroshärdar i världen. Detta ställer krav på en fungerande integrationspolitik i kommunen. Att få ett snabbt besked om uppehållstillstånd från myndigheterna är viktigt för att snabbt komma i gång med introduktionen av våra nya invånare.

Ingen ska behöva vänta i fem år för att få reda på om man har asylskäl. Att snabbt komma in i utbildningssystemet och på arbetsmarknaden måste vara grunden för integrationspolitiken.

I Västerås lägger vi nu om hela integrationspolitiken och har börjat ta fram ett nytt vägledande integrationspolitiskt dokument.

Integration är ingen fråga för socialtjänsten. Så långt det går ska socialtjänsten hållas borta. Integration ska utgå från den enskildes möjligheter och fokusera på arbete och utbildning.

Därför har folkpartiet och Västeråsalliansen fattat ett antal beslut som kommer att bidra till att fokus flyttar från social omsorg till utbildning, arbete och trygghet. Ett exempel är vårt förslag att flytta hela ansvaret för svenska för invandrare, även för flyktingar, från individ- och familjenämnden till utbildningsnämnden.

Folkpartiet och Västeråsalliansen har ett jobbfokus. Kommunen ska stötta individer att kunna gå från bidrag till egen försörjning. Därför satsar vi mer resurser på vuxenutbildningen och på Jobbcentrum.

Satsning på yrkesutbildningar inom vuxenutbildningen och tydligare politiska mål för integrationsarbetet och utbildningspolitiken, bland annat genom den nya utbildningsplanen, är några steg att uppnå bättre resultat. Att få in en fot på arbetsmarknaden är en viktig förutsättning för att lära sig det svenska språket, och inte minst få arbetskamrater.

Allt för länge har många människor hamnat i ett utanförskap, det gäller inte minst ungdomar och personer med invandrarbakgrund. Västerås kan bli bättre. Genom åtgärder för att minska bidragsberoendet, höja resultaten inom skolan och få ner arbetslösheten i allmänhet och ungdomsarbetslösheten i synnerhet, kan vi åstadkomma ett samhälle där fler känner sig behövda och delaktiga.

Roger Haddad

Kommunalråd för folkpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons