Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Reglerna för religiösa friskolor bör skärpas

Annons

Socialdemokraternas Peter Weiderud tar upp den aktuella frågan om fristående skolor och att de är här för att stanna. Det är korrekt och det anser jag att vi ska bejaka. Samtidigt ska vi ställa krav på kvalitet och att Skolverket tar sitt tillsynsansvar på ett bättre sätt. En eftersatt del enligt min uppfattning.

Mer konkret handlar Weideruds artikel om de religiösa friskolorna, eller konfessionella som de också kallas.

Jag vänder mig mot slutsatsen att folkpartiet

liberalerna skulle vara särskilt kritiska mot religiösa friskolor som är muslimska. Detta stämmer inte.

Det finns kristna skolor som folkpartiet uttryckt sig kritiskt till. Vi tar inte ställning för eller emot någon religion i den här skolpolitiska frågan. Vi är generellt kritiska till fristående religiösa friskolor som inte följer läroplanen och som inte står för den allsidighet som man måste säkerställa i undervisningen - oavett vilken skola eleverna går i.

I allt för många fall har reglerna inte följts och det drabbar även religiösa friskolor som sköter sig. Därför har folkpartiet i regeringen gått med på tydligare och skärpta riktlinjer. Landsmötet i Västerås beslutade också att partiet ska verka för en översyn av de konfessionella skolorna avseende ansökningsförfarande, tillståndsprocess, inspektion samt definiera vad som menas med en konfessionell friskola.

Tills vidare anser vi också att inga nya religiösa friskolor ska få tillstånd att starta till dess att tillsynsmyndigheterna tar sitt ansvar på ett bättre sätt samt att vi gjort översynen.

Roger Haddad

partistyrelseledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons