Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): S har inga alternativ till Alliansens skolpolitik

Annons

Oppositionens Per-Inge Ahlbäck (S) påstår att Social-demokraterna nu lärt sig en läxa i skolfrågan och att partiet nu ställer krav.

Det är bra att Ahlbäck erkänner att man inte ställt krav tidigare. Den intressanta frågan blir – vilka krav ställer Socialdemokraterna i sin alternativa skolpolitik? Varför har inte dessa presenteras i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden under de tre år socialdemokraterna suttit i opposition?

Folkpartiet och Västerås-alliansen har infört betygsintag till gymnasieskolan. Vi har avskaffat de kravlösa riktlinjerna så att obehöriga elever inte kan börja på ett nationellt program med bristande förkunskaper. De så kallade priv-platserna har minskats och krav ställs på att man endast får ha ett underkänt ämne från grundskolan för att påbörja ett program.

Vi ställer krav och har höga förväntningar på eleverna. Signalen till grundskolan är viktig. Det räcker inte att ha godkänt i några ämnen för att klara av gymnasiet. Regeringen bereder nu en reform som träder i kraft 2011, den ställer högre intagningskrav.

Socialdemokraterna driver en politik där det är lätt att komma in på gymnasieskolan, men där många i stället slås ut direkt eller lämnar gymnasiet utan en godkänd utbildning.

Vi har kraftigt satsat på vuxenutbildningen och på arbetsmarknadspolitiska insatser för att stötta. Men långsiktigt kommer färre att vara i behov av dessa insatser genom bättre resultat i grund- och gymnasie-skolan. Vi tror att en yrkesutbildning, en lärlings-utbildning och studieför-beredande program kommer möta alla elevers efterfrågan och motivera flera ungdomar att läsa klart.

Under Socialdemokraternas styre slogs många ungdomar ut. Ahlbäck måste inse att alla inte vill bli akademiker.

Vi är övertygade om att fler kommer att klara gymnasieskolan med en godkänd utbildning. Vi har också, på Folkpartiets initiativ, inrättat Arenan. Den ska fungera som en sluss och ett alternativ för ungdomar som vill ha en skräddarsydd utbildning för att bli anställningsbara. Vi ska inte tvinga in elever i gymnasieskolan

Socialdemokraterna har hittills inte presenterat några alternativ i skol-politiken och tyvärr röstat emot flera viktiga reformer som betygsintag, lärlings-utbildning, men också Arenan som nyligen uppmärksammats nationellt som ett gott exempel för att förebygga ungdomsarbetslöshet.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons