Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): (S)kolpolitik som slår ut de unga

Annons

Socialdemokraternas Pia Nilsson (VLT 17/3) försöker ge en bild av att det är Folkpartiets fel att resultaten i svensk skola är så usla. Regeringen har visserligen suttit vid makten sedan hösten 2006, men vår gymnasiereform kommer dock att sjösättas först till hösten. Som riksdagsledamot borde Nilsson vara medveten om att det tar tid att förbereda en gymnasiereform. Resultatet av vår politik kommer vi därför att se först om ett antal år. Jag är heller inte förvånad att Nilsson förlöjligar vårt förslag om förbud av mobiltelefoner i klassrummet, arbetsron är faktiskt ett av de största problemen i skolan.

En av de reformer som i högst utsträckning lett till segregering och cementering av klasskillnader är den socialdemokratiska skolan där två tredjedelar av tiden ägnas åt eget arbete. För ungdomar från icke studievana familjer har det varit svårt att hitta arbetsmetoder och struktur. De som istället gynnats är elever som kan ta ett stort eget ansvar, eller har föräldrar som stöttar. Vidare har vi idag 290 kommuner med olika politiska majoriteter och olika prioriteringar som styr skolan. Detta är något som vi i Folkpartiet vill ändra på. Ett statligt huvudmannaskap för skolan skulle bland annat säkerställa att alla elever, oavsett var man bor, får en bra skola, med kontinuerlig uppföljning och satsningar på lärarnas kompetens – den absolut viktigaste faktorn.

Mycket av det som Nilsson efterfrågar är nämligen på gång. Vi prioriterar skolan och målet är att den svenska skolan återigen ska bli en av de bästa. Satsningarna på ökad kvalitet inom yrkesutbildningarna och införandet av lärlingsutbildning kommer att bidra till att fler elever kan gå direkt från utbildning till jobb. Socialdemokraterna ogillar detta och vill fortsatt tvinga alla ungdomar att bli högskolebehöriga. Resultatet av socialdemokratisk skolpolitik har varit avhopp och ungdomar som lämnar gymnasieskolan utan slutbetyg – rakt ut i ungdomsarbetslöshet.

Flera reformer som en ny lärarutbildning har sjösatts, en ny betygskala och en lärarlegitimation kommer att införas inom kort. Socialdemokraterna är inte trovärdiga i sin kritik påstår att Folkpartiet och regeringen inte gör något åt skolans resultat.

Roger Haddad

Riksdagsledamot för Västmanland

Utbildningsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons