Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Tydligare uppföljning av SFI-undervisning för ännu bättre resultat

Tre SFI-lärare skriver att verksamheten har ett bra resultat. Det är bra att Komvux svenskundervisning för invandrare har ett bra resultat.

Annons

Men problemet har varit att den förra, socialdemokratiska majoriteten inte efterfrågat eller satt upp tydliga, uppföljningsbara mål för SFI-undervisningen. Utbildningsnämnden har tidigare inte haft någon uppfattning om kvalitet, närvaro och genomströmning när det gäller denna viktiga utbildningsverksamhet.

Västeråsalliansen antog sin nya utbildningsplan i juni 2007. För första gången fanns det med tydliga mål för vuxenutbildningsverksamheten i Västerås. En verksamhet som årligen kostar drygt 90 miljoner kronor när man räknar in all vuxenutbildning inklusive hela SFI-undervisningen.

Utbildningsnämnden har tidigare fått kvalitetsredovisningar från SFI-verksamheten utan att det har stått något om genomströmning och resultat. Något som vi anser är självklart i en kvalitetsredovisning.

Mot denna bakgrund beslutade utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden att införa indikatorer och mätbara mål för SFI-verksamheten.

Det som tyvärr uteblev i VLT:s artikel den 3 april var att det inom SFI finns olika nivågrupperingar samt att ambitionsnivån är olika beroende på elevernas förutsättningar och utbildningsnivå. Detta har nämnden också tagit hänsyn till.

Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har, i syfte att försäkra sig om en bra svenskundervisning för invandrare och flyktingar, nyligen konkurrensupphandlat undervisningen med resultat att vi får flera utförare som är specialiserade beroende på vad den enskilde behöver.

Vi har tydligare mål och indikatorer som vi årligen kommer att följa upp samt så säkerställer vi en heldagsverksamhet med både språkstudier och praktik då detta är en förutsättning för att underlätta för människor att snabbare komma in i det svenska samhället och på arbetsmarknaden.

Roger Haddad

ordförande i utbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons