Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Vi blundar inte för verkligheten i skolan

Annons

Socialdemokraterna Per-Inge Ahlbäck och Anders Teljebäck angriper på ett märkligt sätt folkpartiets skolpolitik. Skolminister Jan Björklunds hänvisning till en internationell rapport skapar irritation hos oppositionen.

Björklunds fel är inte att han hittade på statistik, utan att han hänvisade till fel rapport. Men i sakfrågan delar jag min partiledares slutsats av underlaget: svenska elevers resultat har sjunkit flera år i rad och vi tänker inte blunda för detta. Har socialdemokraterna dragit andra slutsatser av de rapporterna bör väljarna vara bekymrade.

Hänvisningen till statistikdebatten och blandningen av vårt aktiva, lokala arbete i Västerås visar mest på ett desperat försök av socialdemokraterna att visa på konfrontation i skolfrågan. Faktum är att socialdemokratiska företrädare vid budgetfullmäktige i juni lovordade hur överens alla var i den lokala skolpolitiken.

Verklighetsbilden av de problem som finns i Västerås skolor hoppas jag att vi är överens med socialdemokraterna om. Däremot tycker vi olika när det gäller hur vi ska angripa dessa. Samtidigt har socialdemokraterna röstat med folkpartiet och Västeråsalliansen i många stora frågor när det gäller ny organisation för det individuella programmet, bättre uppföljning av kvaliteten och skärpta rapporteringar kring skolket i skolan. Socialdemokraterna har också motvilligt accepterat vår satsning på en läsa-räkna-skriva-garanti i grundskolan.

Folkpartiet har tillsammans med Västeråsalliansen tagit de rapporter och det underlag vi får årligen på stort allvar och inte bara lagt dem till handlingarna. Vi har skärpt uppföljningen i både grundskolan och gymnasieskolan på ett helt annat sätt än under tiden socialdemokraterna hade ansvaret för skolan i Västerås. Vi har fattat många skolpolitiska beslut i syfte att fokusera på och höja kunskapsresultaten med ambitionen att Västerås ska bli Sveriges bästa skolkommun.

Roger Haddad

kommunalråd i Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons