Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (FP): Vi vill ­förebygga ungdoms­arbetslöshet

Ungdomsarbetslösheten är en prioriterad fråga för Folkpartiet och Västeråsalliansen. Men debatten får inte fastna kring arbetsmarknadspolitiska insatser. Det viktigaste är att ta reda på ­orsakerna och ­angripa dessa för att förebygga ungdomsarbetslöshet.

Annons

Medan vi ägnar oss åt att angripa orsakerna och förebygga, fokuserar Ulla Persson (s) på att debattera vem som har det ekonomiska ansvaret för arbetsmarknadsinsatser. Dessutom kommenterar hon inte med ett enda ord sitt partis agerande i den lokala politiken.

Vi vill att ungdomar snabbare ska komma in i ungdomsgarantin och det har vi framfört till regeringen, men det är inte trovärdigt eller ansvarsfullt att endast kritisera. När det gäller arbetslöshet bland ungdomar är det viktigt att ta reda på orsakerna och vidta åtgärder. Den viktigaste förklaringen är oftast brister i skolpolitiken. Till skillnad från socialdemokratisk, kravlösa skolpolitik, har vi infört betygsintag, satsat resurser på uppföljning i grundskolan och infört lärlingsutbildningar. Detta är insatser som vi tror får långsiktiga positiva effekter.

Socialdemokraternas låt gå-politik i skolan är en av de viktigaste förklaringarna till ungdomsarbetslösheten. På grund av denna får vi satsa mycket resurser på att reparera brister i tidiga uppföljningar och avsaknaden av krav och anpassade alternativ. Vi satsar mycket resurser på ungdomsinsatser, men vi kan endast rusta ungdomar inför arbetslivet. Tillgången till lediga jobb är sedan avgörande för hur arbetslösheten utvecklas.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons