Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Vilka krav ställs i skolan i dag?

Annons

Socialdemokraten Olle Thorell blandar medvetet diskussionen kring dagens gymnasieskola och befintliga krav med de högre krav som den nya regeringen aviserat i den kommande gymnasiereformen. Thorell väljer också att blanda ihop gymnasieskolans framtida utveckling med frågan kring statsbidragen till vuxenutbildningen. Det är helt skilda frågor.

När den socialdemokratiska regeringen sakta drog ner anslaget till vuxenutbildningen hördes inga protester från Thorell och hans kamrater. När den nuvarande regeringen sänkte statsbidragen framförde Västerås stad öppet sina kritiska synpunkter, samtidigt som vi valde att satsa på yrkesutbildningarna. Detta gjorde inte många andra socialdemokratiska kommuner.

Thorell måste förklara vilka krav den socialdemokratiska skolan ställer i dag och om han är nöjd med dessa. Det låter inte trovärdigt att påstå att regeringen sänker kraven när det kommer att ställas krav på behörighet i åtta respektive tolv ämnen till kommande gymnasieprogram mot dagens tre.

Dessutom har socialdemokratiska politiker lokalt tidigare låtit elever komma in med noll poäng till gymnasiets olika program. Vår erfarenhet i Västerås är att en kravlös grundskola bara bidragit till avhopp, fler insatser och dåliga förutsättningar på gymnasiet. Detta åtgärdar vi nu genom olika insatser som ska stötta enskilda elever tidigare, redan i grundskolan.

Thorell kommer inte med några konkreta alternativ, trots att han företräder ett parti som just nu reformerar sin skolpolitik. Folkpartiet och alliansregeringen skissar nu på ett förslag där yrkesutbildningarna stärks och där rätten till vuxenutbildning införs. Det innebär också att en kommun måste prioritera bättre.

Thorell lämnar många frågor obesvarade. Eller är det så att Thorell är tillfreds med sitt partis skolpolitik, som under många år missat ge eleverna tillräckliga grundkunskaper och bara hänvisat dem till det individuella programmet som i princip är gymnasiets största program i många kommuner?

Roger Haddad

ordförande i utbildnings- och

arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons