Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Vilken linje för skolan stödjer s lokalt?

Att bryta utanförskapet och bidragsberoendet är vår viktigaste uppgift. En förutsättning är tillgången till utbildning och företag som vill anställa.

Annons

För att minska utanförskapet och rekryteringen till försörjningsstödet är det absolut viktigaste att vi har en bra skola. En grundskola som ställer krav och stöttar elever tidigt. Vi måste höja kvaliteten på gymnasieskolan genom att satsa på lärarkompetensen. Vi ska ha fler behöriga lärare, inte minst ämnesbehöriga. Elevernas förkunskaper ska spela roll vid gymnasieintagningen. Vi ska inte sänka, utan höja kunskapskraven till gymnasieskolan.

Gymnasieskolan ska erbjuda utbildningar som leder till akademiska studier och yrkes- och lärlingsutbildningar som leder till att företag kan anställa våra ungdomar. När Västeråsalliansen genomfört flera delar av dessa förslag har socialdemokraterna reserverat sig mot besluten. Läser man partiets centrala jobbrådslagsrapport så sammanfaller flera av förslagen med det som folkpartiet och Västeråsalliansen genomför. Jobbrådslaget vill satsa på yrkesutbildningar och stärka samverkan med näringslivet.

Vi har redan påbörjat detta genom att öka resurserna till de yrkesinriktade utbildningarna. Vi erbjuder också från och med i höst drygt hundra gymnasiala lärlingsplatser för de elever som vill ut på arbetsmarknaden.

Västerås inför en ny organisation för det individuella programmet på gymnasiet hösten 2009. Den ska på ett bättre sätt tillmötesgå ungdomarnas behov av utbildning, praktik och andra insatser. Vi vill förebygga att elever lämnar gymnasieskolan efter tre år för att leva på bidrag och gå en massa kurser som inte ger resultat. Vi vill ge tidigare och rätt insats redan under gymnasieåldern 16-19 år.

När det gäller vuxenutbildningen så har vi en fortsatt hög ambition. Vi satsar på ett bra utbud, inte minst inom yrkesutbildningarna. Utbildning, tidiga insatser i skolan, en god tillgång till vuxenutbildning och starkare samarbete med näringslivet är avgörande för Västerås kompetensförsörjning. Med bättre matchning kan ännu fler få ett arbete.

Integration handlar egentligen om arbete och utbildning. Det är de viktigaste insatserna för att lyckats. Därför har vi ställt högre krav på uppföljning och effektmål, samt större individualisering av Svenska för invandrare med fler utförare. En väsentlig del är att det är en heldagsverksamhet som underlättar människors inträde på arbetsmarknaden.

Jobbcentrum som finns i Västerås är också viktigt - utgångspunkten är: alla kan bidra. Därför ställer vi krav på motprestation genom att man aktivt deltar i Jobbcentrums verksamheter för att kunna få försörjningsstöd. Målet är alltid att få ett bra stöd för att snabbt kunna lämna bidragsberoendet och vidare i arbete eller studier.

Socialdemokraterna kommer inte med några nyheter på det arbetsmarknadspolitiska området. Fler av de förslag som man presenterar inom exempelvis utbildningsområdet, som starkt är förknippat med arbetsmarknadspolitiken, har man röstat nej till. Det gäller lärlingsutbildningarna, det gäller vår utbildningsplan som lyfter upp entreprenörskap, det gäller målet om uppföljning av Svenska för invandrare och vuxenutbildningen generellt. Men även det senaste beslutet om ny organisation för det individuella programmet. Arenan som etableras ska stötta dem som hamnar utanför gymnasieskolan.

Dessa beslut är centrala för Västerås fortsatta utveckling. Mot detta har vi ett parti som säger nej.

Roger Haddad

kommunalråd

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons