Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Vill s stoppa fristående skolalternativ?

Den socialistiska oppositionen i Västerås utbildningsnämnd är splittrad i frågan kring etablering av fristående gymnasieskolor.

Annons

Man försöker ge sken av att det är folkpartiets och Västeråsalliansens politik som bidragit till fartblindhet och brist på rättssäkerhet vid etableringarna.

Vi vill påminna om att Lars-Evert Larsson (s) och Hans Larsson (v) varit aktiva i utbildningsnämnden i många år. Dessutom har socialdemokraterna tillsammans med vänsterpartiet haft det politiska ansvaret i utbildningsnämnden oavbrutet mellan åren 1994 och 2006. Den kraftiga etableringen av fristående gymnasieskolor som man är kritisk till eller ifrågasätter skedde alltså under den tid då socialdemokraterna och vänsterpartiet styrde.

Andelen elever i fristående alternativ är drygt 20 procent av alla gymnasieelever. När man redovisar tolv fristående gymnasieskolor är det viktigt att också redovisa att dessa har färre elever - från 20 elever till cirka 300 elever. De resterande kommunala skolorna har fortfarande drygt 80 procent av alla elever och det är för att eleverna själva valt att gå i en kommunal gymnasieskola. I varje yttrande till Skolverket pekar nämnden på fakta, om det finns risk för överetableringar på vissa utbildningar, och det har vi gjort.

För Västeråsalliansen är det elevernas val som ska respekteras. I flera inlägg har vi pekat på vikten av att Skolverket tar sitt ansvar. Regeringen har nyligen fått en utredning på sitt bord som föreslår en ny nationell skolinspektion. Till skillnad från den förra socialistiska majoriteten har vi haft en dialog med de fristående och kommit överens om att de ska följa vår gemensamma utbildningsplan. Förutom någon enstaka gymnasieskola har samtliga varit positiva till detta.

Vi tycker också att vi ska använda vår kommunala insynsrätt inom de fristående alternativen, vid sidan av vår tillsyn av de kommunala. För Västeråsalliansen är det oerhört viktigt att vi arbetar för lika och rättvisa villkor, oavsett utförare. Vårt uppdrag är att se till att våra elever får en kvalitativ utbildning. Fungerar inte utbildningen väljer elever och föräldrar bort den skolan.

Senast nämnden yttrade sig till Skolverket över friskoleansökningar blev det uppenbart att socialdemokraterna är splittrade. Lars-Evert Larsson var ensam reservant, övriga s-kamrater avstod att skriva under. Min fråga kvarstår om socialdemokraterna bytt spår och nu är för ett stopp av fristående skolor?

Det betryggande är att makten över denna fråga som ni så hårt kritiserar inte ligger hos politikerna, utan hos våra unga medborgare, eleverna.

Roger Haddad (fp)

ordförande i utbildningsnämnden

Lars-Olov Lind (c)

ledamot av utbildningsnämnden, Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons