Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (fp): Vuxenutbildningen är bra

Oppositionens Per-Inge Ahlbäck (s) besvarar mina frågor kring partiets jobb-rådslag. Det är intressant att jämföra partiets utspel på riksnivå och hur man agerar lokalt.

Annons

Jobbrådslaget lyfter exempelvis upp entreprenörskap i utbildningen, ett mål som vi arbetar med utifrån Västeråsalliansens utbildningsplan. Den röstade oppositionen emot. De som var mest kritiska till entreprenörskapsinslaget i skolan var vänsterpartiet. Med dem ska socialdemokraterna så småningom enas om en gemensam skolpolitik.

Socialdemokratisk skolpolitik har inte ställt tydliga krav i grundskolan, inte följt upp elevernas resultat och satt in tidiga åtgärder. Det förklarar varför många elever inte klarar av gymnasieskolan.

Ahlbäck fortsätter att förorda teoretiserade yrkesutbildningar, detta trots att andelen avhopp är som störst på dessa program. Vad säger Ahlbäck till en ungdom som vill bli målare men inte läsa in en högskolebehörighet?

Ahlbäck säger heller inget om regeringens skärpta intagningsregler till gymnasieskolan.

Västeråsalliansen har satsat på vuxenutbildningen och vi har ett bra utbud för västeråsarna.

Vad betyder det livslånga lärandet för socialdemokraterna? Vår syn på det livslånga lärandet är att elever ska få stöd och en bra utbildning tidigt i grundskolan och gymnasieskolan. Vuxenutbildningen ska i första hand erbjudas personer som vill sadla om, komplettera och läsa en yrkes-utbildning för att få ett arbete. Tyvärr har mycket av vuxenutbildningens resurser de senaste åren gått till elever som inte tagit gymnasieskolan på allvar.

Ahlbäck raljerar om att folkpartiet vill ha ordning och reda i skolan. Faktum är att detta är ett av skolans största problem. Det är den enskilt viktigaste frågan som elever tar upp i olika enkäter. Elever vill ha arbetsro för att kunna koncentrera sig i skolan.

Det är bra att västeråsarna får se skillnaderna i skolpolitiken - flumskolan mot en skola som står för lugn och arbetsro.

Folkpartiet och Västeråsalliansen står upp för det livslånga lärandet genom stadens satsning på Jobbcentrum, vuxenutbildningen och en omläggning av arbetsmarknadspolitiken. Att bryta utanförskapet och öka människors inträde på arbetsmarknaden kommer fortsatt vara vår första prioritet.

Roger Haddad

kommunalråd

ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons