Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (L): Totalt ointresse för sjunkande skolresultat

Annons

Skolsatsningarna som uteblev

S får kritik för att inte prioritera skolan. Foto: TT

Nu har den socialdemokratiskt ledda kommunledningen i Västerås presenterat alla sina budgetar för denna period. I efterhand kan konstateras att Socialdemokraterna inte lagt en krona extra kommunalt på förskolan trots att de i valet 2014 i panik reagerade efter att undertecknad för Liberalernas räkning presenterade vårt vallöfte om 100 miljoner kronor extra till förskolan om vi vann valet.

Vi ser nu att Teljebäcks retorik var tom. Förskolans personal går på knäna, förskolecheferna avlöser varandra och stressen ökar bland personalen inom förskola och skola.

Liberalerna vidhåller att barngruppernas storlek måste minska i synnerhet i de lägre åldrarna. Den sittande majoriteten har svikit inte bara personalen utan även de småbarnsföräldrar som inte får plats på de förskolor som de helst önskar.

Situationen är inte bättre i grundskolan. En granskning av Västerås budget-och årsredovisningar visar ett totalt ointresse för de kraftigt sjunkande skolresultaten, lärarnas villkor, arbetsmiljö och löneutveckling.

Viktigare har varit hur skolmåltiderna utformas, hur lokaler används och hur duktiga rektorerna är på att redovisa besparingar. Genomgående återanvänder Socialdemokraterna retorik om tillfälliga och i sammanhanget mindre nationella satsningar som egna lokala, trots att förskolan och grundskolan är de absolut viktigaste välfärdsområdena, vid sidan av omsorgen, som kommunen ytterst ansvarar för.

Skolans resultat faller, andelen elever som lämnar grundskolan utan fullständiga betyg uppgår till 30 procent, som därmed inte är behöriga till gymnasieskolan. De kända problemen med vikarier, inställda lektioner, elever som tvingas till självstudier och fortsatta rekryteringsproblem av lärare verkar de ansvariga inte ta på tillräckligt stort allvar.

Skolan är den absolut viktigaste verksamheten och Västerås resultat måste vändas. Fokus måste åter ligga på kunskap, arbetsro och att locka till sig samt behålla duktiga och behöriga lärare som brinner för sitt uppdrag.

Tyvärr har Västerås fortfarande ett rykte att man varken satsar tillräckligt på lärarlönerna eller på grundskolan. 10 000 kronor mindre avsätts till grundskolepengen jämfört med kommuner i vår storlek.

Jag har suttit i alla skolnämnder som finns och det anses tyvärr fortfarande som något positivt att vi bedriver skola för en billigare peng än andra, att vi är effektiva. De ansvariga som försatt skolans personal, ytterst skolans rektorer och lärare, har förvandlat skolverksamheten till budgetavdelningar snarare än fokus på hur elever ska känna lust att lära och förkovra sig, utmanas, att det ställs höga förväntningar på dem.

De som drabbas mest av denna politik är de elever som behöver extra stöd eller de skolor som behöver speciallärare. Men även de elever som behöver utmanas och siktar högre.

Även lärarkåren måste ha höga förväntningar på sig, men då måste deras villkor kraftfullt förbättras. Tyvärr summerar vi ytterligare ett år där olika mätningar återigen visar att skolans resultat sjunker,

Västerås har två skolenheter som presterar lägst i hela landet och den oacceptabla resultatskillnaden mellan våra skolor, även den mellan pojkar och flickor borde göra ansvariga skolpolitiker sömnlösa. Liberalerna kommer fortsätta lyfta skolans utmaningar nationellt som lokalt i hopp om en förändring i september.

Det är uppenbart att Socialdemokraterna inte förmår prioritera och i synnerhet inte förskolan och grundskolan. De har haft möjlighet nu i åtta år och inte agerat. De sjunkande skolresultaten, de allt större barngrupperna i de kommunala förskolorna, sjukfrånvaron och den bekymmersamma löneutvecklingen för lärarna är ett direkt resultat av deras skolpolitik.

Roger Haddad (L)

riksdagsledamot för Västmanland, från Västerås

Läs mer:

Debatt: Samarbete för Västerås: Inga beslut om att lägga ner Fridnässkolan

Debatt: Gymnasiet matchar inte industrins behov

Debatt: KD: Lagar löser inte sjunkande skolresultat

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons