Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger Haddad (L): Våldtäktsärenden ska inte läggas åt sidan

Regeringen har haft polisen på svältkur

Annons

Liberalerna kräver mer pengar till polisen, så den kan prioritera sexualbrott

Att Polisen inte klarar av att handlägga och utreda alla anmälda våldtäktsärenden är en mycket allvarlig utveckling. Lagstiftningen är tydlig när det gäller väldigt grova sexualbrott, i synnerhet där barn och unga är inblandade, då ska de hanteras skyndsamt.

Polisen erkänner nu, på flera håll i landet, att ärenden inte handläggs, många ärenden hamnar på hög. Orsaken är brist på resurser och brist på kompetens.

Nyligen besökte jag utredarna vid Polisen i Västerås. Här är det på vuxensidan där man har det tufft med utredare, dels på grund av andra prioriterade ärenden som mord, men också en underbemanning sedan en lång tid tillbaka.

Liberalerna kräver att man måste kunna ersätta vakanser och rekrytera för att klara av sitt viktiga uppdrag. Vi vet sedan tidigare att forensisk analys är avgörande för att snabbt spåra bevis innan rättsväsendet kan gå vidare och lagföra gärningspersonerna. Liberalerna anslog redan förra våren 20 miljoner kronor extra i vår skuggbudget till Nationellt forensiskt centrum för att korta handläggningstiderna.

Vi presenterade redan förra hösten nästan en miljard extra för att anställa fler poliser men även fler utredare. Då svarade regeringen att Polisen inte behöver extra resurser.

Det är oacceptabelt att svensk polis inte klarar att hantera prioriterade ärenden som våldtäkt. Jag har full förståelse att vardagsbrott, enklare stölder eller trafikbrott får prioriteras ned till förmån för hantering av mord och skjutningar. Men efter mord kommer de absolut grövsta sexualbrotten, därför är det rimligt att ställa det kravet på myndigheten.

Vi inser också att regeringens svältkur för Polisen påverkat förmågan att utreda, men också brister i genomförandet av den omorganisation som genomfördes 2015. Det akuta är att stoppa polisavhoppen men också behålla övrig utredarkompetens för att sexualbrotten inte ska prioriteras ned.

Vi kräver också att vår utredning med att renodla Polisens arbetsuppgifter återupptas. Ska vi prioritera vissa brottsärenden måste vi också prioritera ner eller helt lyfta bort vissa uppgifter från svensk polis.

Regeringen måste agera omgående när det gäller sexualbrotten. Dagens utveckling bekräftar allvaret och det är ett misslyckande från samhället när rättsväsendet inte kan möta och stötta de offer som utsätts.

Roger Haddad (L)rättspolitisk talesperson

riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons