Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rune Karlsson svarar Forssmed och Stengård: Ta bort från de fattigaste och ge till de rikaste

Annons
Tror verkligen Forssmed och Stengård att ägda bostäder på Bäckby och andra ”utsatta” förortsområden skulle lösa problematiken i dessa områden? Foto: Leif R Jansson/TT

Forssmeds och Stengårds uppmaning ”Gör det lättare att äga sin bostad” i VLT den 24 maj 2018 påminner om byggbolagens och konsultbolagens uppmaningar till medarbetarna att satsa på "konvertibler” i byggbranschen strax före bostads- och byggkrisen i början av 1990-talet. Det påminner också om senare försöken att omvandla hyresrätter till bostadsrätter i Västerås förortsområden. Två tidigare spekulationsexempel som inte föll väl ut.

Tror verkligen Forssmed och Stengård att ägda bostäder på Bäckby och andra ”utsatta” förortsområden skulle lösa problematiken i dessa områden? Då måste hushållen skaffa lån för att köpa sina lägenheter och då blir det bankernas regler för beräkning av hushållens inkomst efter avdrag för levnadsomkostnader och för drift och underhåll av bostaden som gäller. Av det som blir kvar ska hushållen kunna betala räntorna på sina lån och eventuell amortering,

Till dessa lån har då riksdagspolitikerna kopplat ett subventionssystem där staten betalar 30 procent av hushållens räntekostnader, vilket skatteverket betalar tillbaka varje år. Ju större inkomst desto större lån kan man få och mer pengar i subvention. Ett fullständigt bakvänt subventionssystem som framgått av mina tidigare artiklar i VLT den 27 november 2017 och 19 maj 2018.

Är det detta ojämlika subventionssystem, som driver på klassklyftorna i det svenska samhället, som Kristdemokraterna vill bibehålla och uppmuntra. Företräder Kristdemokraterna hyresgästgrupper som vill ombilda sina hyresrätter till bostadsrätter eller till annan ägandeform bara för att komma åt dessa fullständigt absurda subventioner på bostadslån i eget ägt boende. Har Forssmed och Stengård kanske också aktier i ”Svensk Hypotekspension AB” som gör stora vinster på de ökande priserna på eget ägda bostäder, orsakade av det omvända subventionssystemet för bostäder och bostadsbyggandet?

Har Forssmed och Stengård kanske också aktier i ”Svensk Hypotekspension AB” som gör stora vinster på de ökande priserna på eget ägda bostäder, orsakade av det omvända subventionssystemet för bostäder och bostadsbyggandet?

Att ta från de fattigaste och ge till de rikaste är detta Kristdemokraternas politik inför det kommande riksdagsvalet?

Rune Karlsson

Arkitekt SAR/MSA

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons