Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Alliansen säger nej till nattis

Annons

När förskolan stänger för dagen har arbetsdagen för många föräldrar inte ens börjat. Många arbetar på obekväm arbetstid inom exempelvis vården, restaurangbranschen, handeln eller industrin. I takt med att allt fler verksamheter i samhället kräver bemanning dygnet runt ökar också behoven av barnomsorg på kvällar, nätter och helger.

En intervjuundersökning som Kommunalarbetare-förbundet gjorde bland sina medlemmar visade att 30 procent av de tillfrågade uppgav att de inte kunde arbeta heltid med de öppettider som förskolorna hade. Var femte uppgav att för-skolans öppettider inte motsvarade de behov som föräldrarna hade. Och 67 procent sa att de aldrig hade blivit tillfrågade om vilka behov de har av öppettider inom förskolan.

Så visst finns det behov som inte syns och önskemål om en högre tillgänglighet.

I 160 av Sveriges kommuner saknar småbarnsföräldrar helt tillgång till barnomsorg på sådana tider.

För att kunna jobba och för att inte förlora jobbet tvingas många föräldrar att ordna omsorgen med hjälp av släkt, vänner och grannar. En situation som pressar föräldrar, omgivning och framför allt barnen. Många ensamstående och arbetslösa kan också förhindras att ta ett arbete därför att omsorg för barn inte finns på obekväma tider. Det är inte acceptabelt.

Nu har riksdagen beslutat att stödja ett socialdemokratiskt förslag som möjliggör för alla ¿kommuner att erbjuda barnomsorg på kvällar, nätter och helger med hjälp av statligt stöd. Det är bra och viktigt. Men Moderaterna, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centern sa nej och röstade emot. Och det är beklagligt. Frågan kvarstår: Varför säger allianspartierna nej?

Tycker ni att det är acceptabelt att över hälften av landets kommuner helt saknar barnomsorg på kvällar, nätter och helger? Är det bra för föräldrar och barn? Tycker ni att detta är en förskola/barnomsorg som kan kallas modern och i takt med hur samhället och arbetslivet ser ut i dag?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons