Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Alliansstyret mörkade om kölistor

Annons

Tomas Högström hävdar att vi social-demokrater inte ser vårdköerna som ett problem. Detta har jag aldrig påstått. Vi ser vårdköerna som ett av våra viktigaste problem att lösa. Det jag skrev i min tidigare artikel var att det inte riktigt är så stora problem som Högström vill påskina. Vi bör uppmuntra och bekräfta de kliniker som klarar att ge vård i tid och inte dra alla över en kam.

Vi är intresserade av vad andra landsting har gjort för att minska köerna. Men att det enbart skulle bero på att de är Moderatstyrda har jag svårt att se. Om det var så borde ju Västmanland landsting ha varit köfritt efter förra mandatperioden då den Moderatstyrda alliansen styrde vårt landsting. Så blev det inte.

Sanningen är att under Högströms styre så fanns det två kölistor. En lista för dem som kunde tänka sig att få vård utanför länet och en för dem som inte kunde tänka sig det.

Den kölista som redovisades för att få tillgång till kömiljarden var enbart den med patienter som kunde tänka sig vård utanför länet. De andra ansågs ha ”valt” att vänta längre tid än vårdgarantin föreskriver för att de inte kunde eller ville resa till ett annat landsting för vård.

Genom de genomlysningar vi haft av vården vet vi att det finns en del problem med logistiken. Här är det viktigt att vi hittar bra logistiska lösningar som håller över tid. Ett intensivt arbete pågår kring denna problematik. Att remissfrihet skulle lösa vårdköproblematiken finns det inget som helst belägg för. Däremot är ett vårdgarantikontor en intressant tanke.

Som avslutning vill jag reflektera över det faktum att Högström inte nämner SNS rapporten Konkurrensens konsekvenser, över huvud taget i sin artikel. Det hade varit välkommet om han kunde belägga att deras politik leder till effektivitet, kvalitet och minskade köer.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons