Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Allmännyttan inte vilket bolag som helst

Den socialdemokratiska bostadspolitik som dominerat i Sverige under många år har i ett internationellt perspektiv varit framgångsrik. Den genomsnittliga bostadsstandarden är hög och de "sämsta" bostadsområdena i Sverige sköts betydligt bättre än liknande områden i de flesta andra länder.

Annons

Idag hörs flera krav - främst från högerhåll - på att Sverige genom sin globalisering måste anpassa sina ramverk för bostäder, och andra funktioner i samhället, till internationella förhållanden. Det senaste är en utredning (som tillsattes i maj förra året), som inom kort läggs på regeringens bord och som ska ge svaret på om kommunala bostadsbolag i framtiden ska drivas med målsättningen att generera så hög vinst som möjligt. Allmännyttans roll som en garant för allas möjlighet till en dräglig bostad kan med

detta förslag komma att försvinna.

Besittningsrätten (lag mot obefogad uppsägning) är till exempel i fara, vilket kan innebära att den som tillfälligt hyr en lägenhet och inte har råd att betala en högre hyra kan bli tvingad att packa ihop sina saker och flytta.

Den sittande alliansregeringen väljer allt mer påtagligt att i olika sammanhang driva på sina egna förändringsönskningar genom att alltför ofta skylla på att "vi måste anpassa oss till EU". Man kan åter undra, om det är vi svenskar som väljer vår framtid - eller om vi ska vi låta oss hunsas/tvingas in i den. Inte minst genom alla dessa ständiga anmälningar från borgerligt näringsliv eller representanter för dessa till EG-domstolen, som agerar som överheten själv.

Det är hög tid att inte bara politiska bostadsnissar diskuterar Sveriges framtida hållning gentemot EU och den framtida

bostadspolitiken. Den svenska journalistkåren borde känna större ansvar för demokratin och på bästa och mest lättlästa sätt låta allmänheten ta del av alla de svåra utvecklingsfrågor som rör till exempel svensk bostadspolitik. Frågor som: Ska allmännyttan fortsättningsvis vara ett boende för alla och i så fall på vilket sätt ska det ske? Kommer allmännyttan att kunna axla det alltmer svårhanterliga sociala ansvaret för kommuninvånarna? Vilka effekter har allmännyttans hyresnormerande roll för de bostadssökandes valfrihet och för nyproduktion av hyresrätten? Och - sist men inte minst - kan ett internationellt konkurrenstryck inom byggsektorn bidra till bättre balans på svensk bostadsmarknad?

På regeringens bord ligger alltså ytterligare en EU-inriktad utredning som kan komma att få omvälvande konsekvenser för allmännyttans fortlevnad och få betydelse för svenskt sätt att tänka in bostaden i välfärdssystemet. Ty vad händer om allmännyttans hyresnormerande roll tas bort och den blir som vilket bostadsbolag som helst? Hur påverkar detta svenskens hyreskostnader och kvalitet på boendet?

Dagens information samt debatter i VLT borde föras mycket djupare än enbart belysa fighten mellan Hyresgästföreningen och alliansregeringens utförsäljning av hyresrätten.

Solveig Ingemarsson

Viola Johansson

Thure Jadestig

Västerås Socialdemokratiska tjänstemannaförening

bostadspolitiska gruppen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons