Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-E Österberg (s): Regeringen kan inte ens stava till solidaritet

Annons

Det är jättebra att de borgerliga företrädarna i Västmanland kommit fram till att unga vill ha jobb (VLT den 8 november). Så här långt har ju regeringspolitiken inom arbetsmarknadsområdet i princip enbart handlat om att klämma åt dem som är arbetslösa.

Den så kallade jobbgarantin för ungdomar tycker jag skribenterna ska studera lite mer noga och inte bara rakt av ansluta till de talpunkter som regeringen skrivit för att dölja det verkliga innehållet.

Jobbgarantin garanterar bara en enda sak för dem som kommer att beröras och det är en snabbare nedtrappning av a-kasseersättning än för dem som är över 25 år. Allt fagert tal om personlig coach faller tämligen platt när Ams resurser inte på långa vägar räcker till för att ge nödvändig service.

Att ungdomar vill ha ett riktigt jobb att gå till och en lön att leva på, så är detta naturligtvis helt korrekt noterat. Men tror de att vägen dit är att slänga ut alla ungdomar som haft praktikplatser/utbildningsplatser i öppen arbetslöshet, vilket de gjort under det år som gått? Om alternativet stod mellan ett "riktigt jobb" och åtgärd skulle jag köpa deras argumentation, men när alternativet blir öppen arbetslöshet och nu en garanti som endast sänker ersättningen då tycker jag att de har fullständigt fel.

Till sist påstår de att mina alternativ är luddiga. Jag rekommenderar dem och övriga läsare att gå igenom vår jobbmotion som vi lade i början av oktober. Den finns på det socialdemokratiska partiets hemsida. Den är ett första steg på en socialdemokratisk jobbpolitik som kommer att vara sylvass när vi går till val 2010. Den innehåller konkreta åtgärder som ger jobb, men den rymmer också solidaritet och rättvisa mellan olika grupper i samhället. Ord som nuvarande regering inte kan stava till.

Sven-Erik Österberg

Riksdagsledamot för Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons