Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S i Surahammar: Oppositionen är oseriös

Annons
Bästa vapnet. Vi tror på framtiden och de möjligheter som Surahammars kommun kan erbjuda, skriver debattörerna.

Den borgerliga oppositionen i Surahammar bedriver en märklig oppositionspolitik. När fullmäktige i måndags skulle ta budgeten för 2011 har den inte ett alternativt budgetförslag som man argumenterar för och röstar på. I stället är deras enda förslag att skjuta upp beslutet för att visa sitt missnöje.

De borgerliga vill också inrätta en grupp som ska titta över ekonomin långsiktigt. En halv miljon kronor ska lånas (!) för att bekosta gruppens arbete. Vad den här gruppen skulle göra som inte kommunstyrelsen redan har i sitt uppdrag framgår inte.

Andra förslag har de inte och någon alternativ budget har de inte tagit fram.

De borgerliga vill ha dialog och vara med och påverka. Visst, välkomna! Men kom då med egna förslag så att vi har något att föra dialog om!

Inför 2010 års budget bjöd vi in alla partier till ett ekonomiskt seminarium där vi tillsammans skulle komma med långsiktiga förslag för att komma till rätta med ekonomin. Då valde de borgerliga att inte bidra med några förslag alls. De menade då att de var i opposition och det var inte deras ansvar. Att sedan komma och klaga på att man inte får vara med och påverka är inte seriöst.

Vi socialdemokrater är ändå fortfarande intresserade av alla goda förslag som är för kommunens bästa. Vi har ett rödgrönt samarbete, där vi tillsammans diskuterar oss fram till gemensamma förslag. Vi är mycket medvetna om att kommunen befinner sig i ett svårt ekonomiskt läge. Vi behöver bedriva en stram ekonomisk politik, betala av på våra lån, och se till att kostnaderna hålls i schack. Vi anser inte att en skattehöjning är en framkomlig väg, vi måste hushålla med de resurser vi har och inte ha en mycket högre skatt än våra grannkommuner.

Samtidigt behöver vi också satsa för att få fler invånare och arbetstillfällen i kommunen. Det är en svår balansgång, där alla goda idéer behöver tas tillvara. Därför har vi nu lämnat in två rödgröna motioner. En som handlar om att starta en medborgardialog med syftet att ta fram en långsiktig vision för kommunen. Där vill vi att medborgarna, de politiska partierna, och föreningarna engagerar sig i en dialog om hur vi ska göra kommunen mer attraktiv och locka till sig fler invånare. Där är givetvis också de borgerliga partierna välkomna att bidra med idéer.

Den andra motionen vi lämnat in handlar om en satsning på kulturlivet i Surahammars kommun, där vill vi bättre samordna kulturen i kommunen. Vi vill också utreda möjligheterna att införa en kulturskola i Surahammars kommun.

Vi tror på framtiden och de möjligheter som Surahammars kommun kan erbjuda. En trygg uppväxt för barnen, bra förskolor och skolor, ett rikt föreningsliv och närheten till naturen och större städer är en mix som borde attrahera fler att vilja bo hos oss. De borgerliga verkar mer vilja svartmåla kommunen och ägna sig åt att smutskasta majoriteten i stället för att vara med och bidra till en positiv utveckling.

Så vår uppmaning till högerpartierna är att sluta obstruera och i stället delta i dialogen om hur vi tillsammans kan utveckla kommunen.

Britt Inger Fröberg

ordförande (S) i kommunstyrelsen

Tobias Nordlander

vice ordförande (S) i kommunstyrelsen

Olle Thorell ordförande för Socialdemokraterna i Surahammars kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons