Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Kommun och näringsliv måste samspela för ett bättre företagsklimat

Jag läste i Dagens Industri nyligen att Bombardiers vd Klas Wåhlberg uttrycker oro över utvecklingen när Astra Zeneca i Södertälje beslutat att flytta forskningen utomlands.

Annons

Han skriver att ”i kampen om de internationella företagens investeringar måste regering och riksdag ta de utmaningar som finns på största allvar.”

När Wåhlberg skriver detta är det med stor omtanke om svensk näringspolitik och om vad det betyder för landet, Mälardalen och Västerås, att stora internationella företag har betydande verksamhet här.

Han förtjänar att bli lyssnad på. Andelen plusfaktorer måste vara fler än andelen minusfaktorer för att företag ska välja att etablera sig eller stanna kvar. Här ser jag att vi även lokalt har ett ansvar. Det är ingen självklarhet att företag som Bombardier eller ABB ska ha kvar sina verksamheter i Västerås. Som kommun måste vi förtjäna detta.

Till skillnad från statsministern anser inte vi att näringslivet är ett särintresse. Ett nära samspel mellan kommun och näringsliv där vi lyssnar på varandra, och tar till oss av hur företagsklimatet kan förbättras, måste vara en naturlig del av ett politiskt styre i tiden.

Jag tror att en viktig lokal faktor är en nära relation uppbyggd på förtroende och respekt för varandras villkor och förutsättningar. I Västerås vet vi hur viktigt detta arbete är och att det måste ske tillsammans mellan näringsliv och politiken.

Klas Wåhlbergs uppmaning förpliktigar. Från Socialdemokraternas sida tar vi hans uppmaning på allvar. Vi har en lång tradition av att utveckla goda relationer till näringslivet och i den andan vill vi fortsätta. Detta är centralt för att klara jobben och välfärden.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons