Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Lärandet måste vara för hela livet, inte bara för betygen

Agneta Berliner (fp) har ställt frågan om vi socialdemokrater kommer att gå med folkpartiet i ett antal frågor som berör skolan (VLT den 29 november).

Annons

Låt oss en gång för alla säga att den gammaldags räfst- och rättartingskola som folkpartiet förespråkar kan vi inte acceptera. Det tror jag inte att dagens elever och deras föräldrar heller gör.

Man kan fundera över vilken insyn folkpartiet har i vårt interna arbete när Berliner pratar om stor vånda och internt motstånd. Vi kallar det för demokrati och framåtsyftande politiskt arbete som har resulterat i en skolpolitisk plattform, vars slutsatser vi nu ska diskutera vidare i hela vårt parti och som sedan kommer att läggas fast på vår kongress 2009. Det är vad vi kallar delaktighet och folkrörelsearbete.

Alla dessa satsningar som folkpartiet vill genomföra, är de till fullo finansierade så att de verkligen kommer kommunerna tillgodo? Eftersom den borgerliga regeringen hela tiden vill sänka statens inkomster, alltså skatteintäkterna, så blir det ju mindre och mindre pengar över för stora satsningar. Men det kanske är därför som man ägnar sig åt att besluta om man får omhänderta mobiler och annan detaljstyrning, i stället för att föra över rejäla resurser till fler vuxna och mindre klasser.

När vi socialdemokrater vill förändra skolan vill vi göra det i stor öppenhet och med breda diskussioner. Vi vill att både barn, ungdomar, föräldrar och personal inom skolan ska känna att deras åsikter och synpunkter betyder något. Först då kan vi skapa en skola som bygger för framtiden.

I framtidens skola ser vi elever som söker kunskap, lärare som på ett pedagogiskt sätt lotsar och lär elever inför vuxenlivet. Lusten att lära finns i varje barn och vi måste locka fram den. Då duger det inte att bara mäta kunskaper och slå fast vad man måste kunna vid en viss tidpunkt. Lärandet måste vara för hela livet, det kommer framtidens arbetsliv att fordra.

Pia Nilsson

riksdagsledamot för Västmanland

Olle Thorell

riksdagsledamot för Västmanland

Anna Nikula

politisk sekreterare, SSU

Olle Ytterberg

kommunalråd i Arboga

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons