Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+M+C+FiSK: Rösterna ska ha lika värde

Annons

En röst ska vara lika mycket värd oavsett vem man röstar på i kyrkovalet. Det är en grundläggande demokratifråga för oss. Vi frågade om den kyrkopolitiska gruppen Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan (POSK) håller med oss. Men den känsliga frågan besvaras inte.

I stället anser (POSK) att vi borde ha bildat en gemensam nomineringsgrupp före kyrkovalet. Deras idé handlar om att kringgå regelverket. Förslaget leder till ett demokratiskt underskott då det begränsar medlemmarnas möjlighet att välja bland flera alternativ.

Vi ställer inte upp på (POSK) idé. Kyrkoval ska vinnas genom det förtroende som medlemmarna visar med sina röster, och då ska alla röster oavsett nomineringsgrupp vara lika mycket värda.

För vår del är det bättre att regelverket stödjer att rösterna har lika värde än att det inbjuder till manipulation. Vi delar heller inte (POSK) åsikt om att antalet församlingar i Västerås måste minskas för att öka demokratin i kyrkovalet.

Må vara att (POSK) är den största enskilda kyrkopolitiska gruppen, men de är ändå kyrkovalets förlorare. Det var bara i Barkarö som de ökade väljarandelen med + 0,2 procent. I andra församlingar tappade de väljarstöd. (POSK) har nu egen majoritet enbart i Önsta och Barkarö.

I samfälligheten krympte (POSK) väljarstöd från 46,3 till 38,9 procent. (S), (M), (C) och (FISK) har en majoritet av väljarnas röster i 8 av 9 valkretsar i samfälligheten. I hela samfälligheten har vi tillsammans ett väljarstöd på 58,6 procent.

Inkluderar vi Seniorpartiet (SPI) – som också har överklagat valet – har fem kyrkopolitiska grupper 61,1 procent av väljarstödet. 61,1 procent borde räcka till majoritet i fullmäktige, men det gör det som bekant inte eftersom (POSK) röster väger så mycket tyngre än andra röster.

(POSK) borde se på situationen med aningen större ödmjukhet än vad man gör. Det är en sak att bli vald till majoritet av medlemmarna, något annat att utses till majoritet av regelverket.

Det som hänt i Västerås kyrkoval är unikt. Förmodligen har det aldrig hänt ens i kyrkan att 38,9 procent får majoritet över 61,1 procent. Vi ska arbeta för att det aldrig händer igen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons