Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S mörkar om egen politik

Socialdemokraternas årliga högskoleartikel överensstämmer med de tidigare. De lovar allt till alla.

Annons

Kvantitet har blivit symbolen för deras högskolepolitik. När regeringen anpassar utbudet drar även Socialdemokraterna ner, men inte lika mycket.

Resurserna per helårsstudent inom humaniora och samhällsvetenskap har ökat med 60 procent sedan 2006. Vi har infört ett kvalitetsutvärderingssystem som premierar hög kvalitet.

På forskningsområdet genomför vi historiska satsningar. Såväl antal studenter som nybörjare är fler i högskolan än när Socialdemokraterna styrde 2006.

Vi ser förvisso en minskning, men detta efter att vi gjort tillfälliga satsningar under lågkonjunkturen och genom att vi satsar på utbildningar som är mer efterfrågade av arbetsmarknaden, men dyrare per plats. Exempel är sjuksköterskor och ingenjörer, båda centrala i vår region.

Årskullarna 19-24 år minskar framöver. Viktigast är inte totala mängden utan var platserna hamnar.

Under Alliansregeringen har det skett en betydande ökning av platser på de utbildningar där det finns stor efterfrågan på utbildad arbetskraft. Nya platser på läkarutbildningen ökar med 44 procent och tandläkarutbildningen med 36 procent jämfört med 2006.

Statistiken om antagning visar inte hela bilden. Dels beskriver den inte hur många obehöriga, hur många som inte skulle fått en plats oavsett hur många platser det funnits, dels visar den inte hela antagningsprocessen.

Exempelvis antas studenter direkt av lärosätena när kurser inte fylls, vissa antas men tackar nej. Senast en genomgång av hela antagningsprocessen gjordes var av 2008. Där framgår det att möjligheten inte är alls är så liten att komma in högskolan som det först kan framstå.

Vilka fördelningsprinciper Socialdemokraterna vill se efterfrågades redan i förra årets replik men inget svar har kommit. Noteras att ingen av de fyra debattörerna närvarade vid det årliga mötet kring Mälardalens högskola 15 januari i riksdagen, för Södermanlands och Västmanlands riksdagsledamöter och länsledningar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons