Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S+MP höjer skatten för 1,4 miljoner löntagare

Annons

Finansminister Magdalena Andersson (S) vid riksdagens budgetdebatt.

För att stärka Sveriges ekonomi krävs att jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda minskar, att förutsättningarna för jobbskapandet stärks och att ekonomin rustas inför nästa kris. Regeringens vårbudget, som nyligen presenterades, visar tyvärr att Stefan Löfvens regering saknar ambition att ta tag i dessa viktiga uppgifter.

Svensk ekonomi är stark, men det finns allvarliga problem. Arbetsmarknaden utvecklas åt fel håll och integrationen fungerar dåligt, vilket visar sig inte minst i att skillnaden i sysselsättning mellan inrikes och utrikes födda motsvarar över 100 000 personer.Invandrare har det helt enkelt mycket svårare än inrikes födda svenskar att få jobb. Trots detta lyser åtgärder kopplade till integration och arbete helt med sin frånvaro i regeringens budget, samtidigt som regeringens arbetsmarknadspolitik hittills varit ett fullkomligt misslyckande.

Men inte nog med att regeringen inte gör tillräckligt för att underlätta tillväxten av fler jobb. Regeringens politik motverkar jobbskapande. Redan genomförda och kommande skattehöjningar på jobb och företagande uppgår till 64 miljarder kronor.

Många företagare vittnar om höga skatter och betungande administration. På detta förlorar alla, allra mest de som aldrig får in en fot på arbetsmarknaden.Regeringen brukar tala om att deras skattehöjningar bara drabbar rika. Det är i så fall en konstig definition av rik.

Tvärtom drabbas många vanliga hushåll av deras skattehöjningar. Med de senaste förändringarna får cirka 1,4 miljoner löntagare högre skatt, trots Stefan Löfvens löfte om motsatsen innan valet. För en familj med två arbetande vuxna kan det handla om nästan 24 000 kronor i höjd skatt 2018.

Nödvändiga satsningar på grundläggande samhällsfunktioner, som Polisen, saknas också i vårbudgeten. Att Polisen behöver mer resurser borde vara uppenbart för de flesta. Ändå skjuter regeringen bara till medel som lite drygt täcker Polisens underskott. Att som Magdalena Andersson kalla sådant för satsningar är inte bara oseriöst, utan även ett bevis på att regeringen inte tar otryggheten på tillräckligt stort allvar.

Samtidigt som ekonomin utvecklas bra är den också sårbar. För ett litet exportberoende land som Sverige är utvecklingen på våra stora exportmarknader avgörande. Nu befinner vi oss sannolikt på toppen av en högkonjunktur, men den varar inte för evigt och därför är det nu, i goda tider, som vi måste rusta för sämre tider. Det görs genom att stärka de offentliga finanserna. Men regeringen tar lättvindigt på riskerna och för inte en tillräckligt stram finanspolitik, vilket kommer straffa sig när nästa kris står för dörren.Moderaterna vill nåt annat. Vi vägleds av att jobben måste bli fler och att jobbklyftan mellan inrikes och utrikes födda måste bort, till att börja med halveras till 2025. Om vi lyckas med vårt andra jobbmål – 500 000 nya jobb till 2025 – varav en del kommer gå till utrikes födda, är vi en bit på väg.

Vi vill därför stoppa regeringens skatter på jobb och se till att det alltid lönar sig mer att arbeta än att leva på bidrag. Och för att alla svenskar, oavsett var man bor, ska känna sig trygga behövs det mer resurser till Polisen här och nu.

Ulf Kristersson (M), ekonomisk-politisk talesperson

Jessica Polfjärd (M), gruppledare riksdagen

Åsa Coenraads (M), riksdagsledamot Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons