Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Ordning och reda i statsfinanserna

Annons

Stora satsningar på samhällsbygget 2018

Stefan Löfven (S) värnar den svenska modellen.Foto: Kicki Nilsson/TT

Nu till årsskiftet träder regeringens budget för 2018 i kraft. Vi tog över regeringsmakten för drygt tre år sedan i ett läge där statsfinanserna hade ett underskott på 60 miljarder, arbetslösheten hade bitit sig fast på höga nivåer och revorna i välfärden var stora. Sedan dess har vi bytt inriktning.

Regeringen har bedrivit den stramaste finanspolitiken sedan 1990-talet. Investeringar i samhällsbygget har konsekvent gått före stora ofinansierade skattesänkningar. Nu ser vi resultatet. Det är ordning och reda i statsfinanserna och överskotten växer.

Det nya läget ska användas till att både betala av på statsskulden – över 40 miljarder kronor nästa år - och till investeringar i samhällsbygget som kommer alla i hela landet till del.

Vår viktigaste prioritering handlar om jobben. I dag går över 200 000 fler människor till jobbet än när regeringen tillträdde. Ungdomsarbetslösheten är den lägsta på 14 år.

Samtidigt står alltför många utanför arbetsmarknaden. Svenska företag säger att det största hindret mot att växa är brist på rätt utbildad arbetskraft.

Därför fortsätter vi öka antalet utbildningsplatser, inte minst genom att bygga ut yrkesutbildningar i hela landet. I vår budget finns pengar till 18 000 nya utbildningsplatser 2018 och de kommer att fortsätta öka.

Den första januari sänks skatten för små företag som gör sin första anställning. Därtill förbättras möjligheterna för små, växande företag att rekrytera genom att beskattningen av personaloptioner förändras.

Att korta vägen till arbete för nyanlända är en av de största utmaningarna vi stått inför på svensk arbetsmarknad. Därför ställer vi nu högre krav och inför utbildningsplikt för att nyanlända ska skaffa sig grundläggande kunskaper – annars går man miste om sin ersättning. Vi satsar särskilt på åtgärder för att få in utrikes födda kvinnor på arbetsmarknaden.

Och inte minst så kommer våra satsningar på fler lärare, sjuksköterskor, soldater och poliser bli verklighet 2018. Den svenska modellen ska utvecklas – inte avvecklas.

Magdalena Andersson (S)

finansminister

Olle Thorell (S)

Pia Nilsson (S)

Lars Eriksson (S)

Åsa Eriksson (S)

riksdagsledamöter

Insändare: Är Löfvens "rättvisa" verkligen modellen för Europa

Debatt: Klyftorna växer snabbt i Sverige

Debatt: C: Regeringens budget ökar klyvningen i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons