Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Reformer för ett tryggare Sverige

Mycket går bra i Sverige

Annons

S och M har mycket olika syn på regeringens budget, här representerad av finansminister Magdalena Andersson.

Sverige befinner sig i ett helt nytt ekonomiskt läge. Under tre år med en socialdemokratiskt ledd regering har vi prioriterat investeringar i det hållbara samhällsbygget före ofinansierade och orättvisa skattesänkningar.

I dag syns resultaten. Vi har vänt den borgerliga regeringens underskott i statsfinanserna på 60 miljarder kronor till ett överskott, och kan nu göra kraftfulla investeringar i Sverige samtidigt som vi betalar av på statsskulden.

Mycket går bra i Sverige men mycket måste också förbättras. Många saknar fortfarande de kunskaper som krävs för att ta de 100 000 lediga jobb som finns. Elever har fortfarande ojämlika förutsättningar att nå kunskapsmålen i skolan. Många oroar sig fortfarande över om välfärden verkligen finns där när man behöver den.

Sedan 2014 har över 200 000 fler människor ett arbete att gå till, och nästa år sjunker arbetslösheten under sex procent. Men många har fortfarande svårt att ta de lediga jobb som finns. För att fler ska komma i arbete bygger vi ut Kunskapslyftet, skapar ett enhetligt anställningsstöd och gör insatser för att stärka nyanlända och utrikes födda kvinnors etablering på arbetsmarknaden.

Skolan har nu 20 000 fler anställda, förskolan har mindre barngrupper och skolresultaten har vänt uppåt men mycket återstår att göra. Vi går vidare med Skolkommissionens förslag för stärkt likvärdighet och kunskapsutveckling.

Tillsammans med andra tillskott på skolan, och barns och ungas hälsa, innebär det totalt ett tillskott för Västerås, Hallstahammar och Surahammar i storleksordningen 38 miljoner kronor. Därutöver gör vi resurstillskott till kommunsektorn som totalt för Västerås, Hallstahammar och Surahammar motsvarar 69 miljoner kronor.

Den positiva utvecklingen i Sverige där fler barn föds samtidigt som vi lever allt längre innebär att vi kommer att göra stora investeringar i välfärden. I Region Västmanland stärks förlossningsvården med 24,1 miljoner kronor och övriga sjukvården stärks samtidigt med 99,4 miljoner kronor.

När Sverige står starkt ska det märkas i vardagen även för pensionärer och barnfamiljer. Den socialdemokratiskt ledda regeringen kommer att sluta den orättvisa klyftan i beskattning mellan pension och lön fullt ut år 2020.

I Västerås, Hallstahammar och Surahammar får 28 700 pensionärer sin skatt sänkt nästa år, samtidigt som 22 900 barnfamiljer får barnbidrag och studiehjälp höjt med 200 kronor i månaden. Med denna budget har vi sammantaget investerat över 40 miljarder kronor i samhällsbygget – i vård, skola, omsorg och klimat. Det är dags att Sveriges ekonomiska styrka kommer alla till del.

Magdalena Andersson (S) finansminister

Olle Thorell (S) riksdagsledamot från Västmanland

Lars Eriksson (S) riksdagsledamot från Västmanland

Läs också: MP: Budget blir ett lyft för biblioteken

M: Därför behövs en ny regering

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons