Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-riksdagsledamöter: Ingen extraskatt på trafikförsäkring

Annons

Den 1 juli 2007 ska borgarnas extraskatt på trafikförsäkringspremier införas. Skatten ska bekosta även tidigare inträffade trafikskador.

Alla bilister och mc-ägare kommer att känna av den borgerliga regeringens skattehöjning, som innebär att trafikförsäkringspremierna ökar med minst 700 kronor per år för en genomsnittlig försäkringstagare.

Särskilt hårt kommer yngre förare och motorcyklister att drabbas. Extraskatten är ett första steg för att kunna finansiera ett systemskifte, där man skall lyfta ut trafikskadade från det solidariska försäkringssystemet. Att trafikskadade som enda grupp lyfts ur dagens solidariska sjukförsäkringssystem känns oroande och öppnar för privatisering av socialförsäkringssystemet.

Vem betalar sjukpenning och sjukersättning om bolagen vägrar betala ersättning med hänvisning till försäkringsläkarens bedömning? Varför ska unga förare bestraffas kollektivt som riskgrupp i trafiken oavsett om de har varit eller kommer att bli inblandade i olyckor?

Att trafikförsäkringspremier blir dubbelt så dyra för yngre förare kan leda till att de väljer äldre och mindre trafiksäkra bilar eller att de kör bil som ägs och är försäkrad på en annan vuxen person som inte tillhör riskgrupperna.

Men att resurssvaga grupper kan drabbas hårdast tycks inte bekymra regeringen det minsta. Dessutom drabbas busstrafiken samt åkeri-, taxi- och jordbruksnäringar, som har många fordon inom sin näringsverksamhet, med stora ökningar av kostnaderna. Den borgerliga extraskatten snedvrider konkurrensen och försvårar för åkerinäringen.

Vi är inte ensamma om att vara kritiska till regeringens förslag, även försäkringsbolagen och trafikanternas intresseorganisationer står helt frågande inför förslaget. Faktum är att inte en enda remissinstans tycker att extraskatten mot fordonsägare är någon bra idé. Inte ens Svenskt Näringsliv stöder idén på en extraskatt. De borgerliga anser att försäkringstagarna ska stå för de sjukkostnader på trafikskador som trafiken orsakar.

Frågan är vad de tänker använda pengarna till? Någon sänkning av andra skatter och avgifter som i dag betalar vägtrafikens olyckskostnader blir det inte. Eller ska pengarna i vanlig borgerlig ordning gå till ytterligare skattesänkningar för dem som har mest för att öka orättvisorna ytterligare?

Pia Nilsson

Sven-Erik Österberg

Margareta Israelsson

Olle Thorell

Riksdagsledamöter

för socialdemokraterna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons