Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Satsa på infrastruktur, utbildning och utveckling

Den starka konjunkturen åren 2005-2007 medförde en kraftig ökning i sysselsättningen.

Annons

Under det senaste socialdemokratiska regeringsåret från oktober 2005 till oktober 2006 steg sysselsättningen med 153000 personer. Under det följande året ökade det med 81000.

En bärande tanke för regeringen är att pressa ned de lägsta lönerna. Därför låter man a-kassan vittra sönder. Idag, den 7 april, tas ett nytt stort steg genom att regeringen stryper möjligheten att stämpla upp till heltid i mer än 75 dagar.

Självklart ska samhället ställa höga krav på att den som är arbetslös anstränger sig för att hitta jobb. Men den arbetslöse ska också kunna ställa krav på samhällets stöd. Vi vill som exempel sätta ökad press på arbetsgivarna så att de tillgodoser kravet på önskade arbetstider.

Det är ett stort problem att många framför allt lågavlönade kvinnor tvingas till ofrivillig deltid, trots att de vill jobba heltid. Den frågan borde regeringen ta itu med. Istället rycker man undan mattan för cirka 55 000 som drabbas av de nya reglerna för deltidsstämplingen.

Försämringarna i a-kassan har inte lett till några nya jobb. Däremot har över 400 000 människor trängts ut ur a-kassan, varav uppskattningsvis cirka 5000 är västeråsare.

Det är en tickande bomb. Nästa gång lågkonjunkturen blir mer omfattande slår det mot alla som inte skyddas av a-kassan. Då kan många människor - även i Västerås tvingas söka kommunalt försörjningsstöd för att klara sig.

Nu har konjunkturen vänt. Konjunkturinstitutet räknar i sin senaste rapport (31 mars) med fortsatt nedgång i svensk ekonomi genom finansoro och svagare global tillväxt. Hushållen blir också försiktigare.

Det mest bekymmersamma med Konjunkturinstitutets rapport är läget på arbetsmarknaden. Enligt institutet blir det bara 20 000 nya jobb under 2008 respektive 2009.

Sysselsättningsökningen är nu bara en fjärdedel jämfört med 2006. Trots regeringens tal om fler i arbete kommer arbetslösheten inte att sjunka. Mot den här bakgrunden borde

regeringen agera snabbt. Men trots en sämre konjunktur håller regeringen fast vid sin misslyckade politik.

Regeringen borde satsa mer på ökade insatser i arbetsmarknadsutbildning, vuxenutbildning och högskola liksom på forskning och utveckling. De små och medelstora högskolorna som Mälardalens högskola har en viktig roll för utvecklingen i sina regioner.

Långsiktiga investeringar på infrastruktur leder också till ökad konkurrenskraft och att människor får lättare att arbeta eller studera på andra orter än där man bor.

Vi uppmanar regeringen att möta oss i denna satsning - helst redan i vårpropositionen och tilläggsbudgeten nu i april. Med tanke på hur lång tid det tar innan åtgärderna får effekt finns det inte tid att vänta till i höst.

Thomas Östros

vice ordförande i riksdagens finansutskott

Ulla Persson

oppositionsråd i Västerås stad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons