Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Sverige ska vara en ledande forskningsnation

Annons

Ska vi kunna bygga Sverige starkt och utveckla vår generella välfärdsmodell så måste vi tänka och agera framtidsinriktat. Genom strategiska framtidssatsningar kan vi bygga ett konkurrenskraftigt och hållbart Sverige. Då behövs det mer politik, inte mindre. Vi kan inte bara förlita oss på att marknaden ska sköta detta. Politiken, näringslivet och samhället måste gå hand i hand för att bygga framtidens Sverige.

Vi ska inte ta upp kampen med låglöneländerna genom att sänka svenska löner eller försämra arbetsvillkoren. Vi kan däremot bli världsbäst på utbildning, forskning och innovationer. Genom ökad kunskap och kompetens kan vi ge förutsättningar till revolutionerande uppfinningar och utveckla nya produkter och tjänster som leder till nya och fler jobb. Forskningsgenombrott som ger oss möjlighet att bygga en hållbar värld.

Till hösten 2012 ska regeringen presentera en ny och viktig forsknings- och innovationsproposition. I den ska framtidssatsningar presenteras. Då måste vi tänka långsiktigt.

Men forskningspropositioner tänks tyvärr i fyraårscykler. Vi socialdemokrater ser behovet av att lägga fast forsknings- och innovationsperspektiv i ett längre tidsperspektiv. Vi bör tänka tio, femton år framåt i tiden.

Det förutsätter att vi får en reell politisk samsyn kring svensk forsknings- och innovationspolitik som håller över riksdagsvalen vart fjärde år.

Ett viktigt forskningsperspektiv handlar om hur vi kan stärka samverkan mellan akademi och näringsliv när det gäller forskning och innovation. Vi socialdemokrater initierade i regeringsställning de framgångsrika branschprogrammen som innebar att akademi, näringsliv och stat samtalade och kom överens om viktiga framtidssatsningar inom forskning och innovation. Vi vill starta nya samtal om hur vi kan samverka för att rusta Sverige starkt. Det handlar inte om att återställa de gamla branschprogrammen. Det handlar om hur vi idag och med sikte på framtiden kan precisera nya utvecklingsprogram som inte bara gynnar Sverige utan hjälper oss att tackla de stora globala framtidsutmaningarna.

Ska Sverige även i fortsättningen vara en ledande forskningsnation krävs samarbete.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons