Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Ungdomsarbetslösheten i Sverige är oacceptabelt hög

Riksdagsledamöterna Roger Haddad (FP), Jessica Polfjärd (M), Staffan Anger (M) och Åsa Coenraads (M) hävdar felaktigt att vi socialdemokrater vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga.

Annons

Vi socialdemokrater vill göra det billigare att anställa en ung arbetslös, inte dyrare. Vi föreslår en skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften. En riktad åtgärd som ger reella effekter.

Regeringen har infört en generell halvering av arbetsgivaravgiften som är en extremt ineffektiv och dyr åtgärd som inte leder till jobb för unga. Den ger i stället en kraftigt ökad vinstmarginal för företag som sedan tidigare har en hög andel anställda under 25 år. Denna åtgärd kostar cirka 16 miljarder kronor per år. Faktum är att Riks-revisionen, vars uppdrag är att granska hur effektivt statens pengar används, har påpekat att förlusten är större än satsningens reella vinster.

Vi vill stoppa detta slöseri med skattemedel och i stället investera i sådant som vi vet med säkerhet ger jobb för unga, till exempel 20 000 traineeplatser och kraftfulla åtgärder för att öka kvaliteten i hela utbildningssystemet.

Den borgerliga politiken har inte lett till att ungdomsarbetslösheten minskat utan tvärtom fortsätter den öka. I dag är över 147 000 unga arbetslösa. Vi är uppepå rekordhöga nivåer och Sverige är ett av de länder i Europa som har högst ungdomsarbetslöshet. Detta är självklart inte acceptabelt.

Samtidigt som den rekordhöga ungdomsarbetslösheten bitit sig fast uppger sju av tio företag att de har problem att hitta folk med rätt kompetens. Därför investerar vi i utbildning som leder till jobb för unga samtidigt som vi tillgodoser företagens behov av kompetens.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons