Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S + V: Dammet yr runt högermajoriteten

Annons

Högermajoriteten i landstinget skriver om att sopa problem under mattan. Men är det någon som gillar att sopa så är det majoriteten, för nu går kvastarna åt alla möjliga håll. Men inte blir det rent för det, utan bara en massa damm i luften som irriterar luftrör och skymmer sikten.

Före valet lovade landstingsalliansen remissfrihet till rehabilitering. Av det blev det en halvmesyr. Pengarna till naprapat och kiropraktor tog slut efter ett halvår, vilket innebar att patienter fick betala 500 kronor per behandling. Det är ingen frihet utan en begränsning.

Vårdval och fri etablering skulle ge fler läkare i hela länet, lovade landstingsalliansen. Så blev det inte. Antalet fasta läkare i Fagersta har halverats under högermajoriteten. Antalet vårdcentraler är i stort sett oförändrat. Den nyöppnade vårdcentralen i Kungsör tvingades slå igen efter ett år. Ersättningssystemet gör att vårdcentraler med många vårdtunga patienter har svårt att få pengarna att räcka.

Före valet lovade landstingsalliansen och sjukvårdspartiet fler familjeläkare och närakut till Fagersta. Av det har det inte blivit någonting. Nu är majoriteten desperat och säljer ut Bergslagssjukhuset. Man ska anlita en konsult för att ta fram ett upphandlingsunderlag. Vad kostar inte det? Pengar som istället skulle kunna gå till vård.

Vårdcentralerna i Sala skulle flytta in i sjukhusbyggnaden, vilket skulle förbättra samarbetet och utnyttja lokalerna bättre. Så blir det inte. Majoriteten har skjutit flytten fem år framåt.

Högermajoriteten har drivit igenom en bolagisering av Folktandvården. Detta dolde landstingsalliansen för väljarna före valet. Bolagiseringen innebär att delar av Folktandvården så småningom måste upphandlas och kan bli privat.

På akuten är det kaos och väntetiderna långa. Vi har under högermajoritetens styre haft de värsta utbrotten av VRE-smitta på Centrallasarettet hitills. Kostnaderna för hyrläkarna är skyhöga.

Vad gör högermajoriteten åt detta? Ja, hittills verkar deras lösningar bestå i utförsäljning och upphandling . Så vilken del tänker man sälja ut nästa gång? Ambulansen? Akuten? Städ eller Centralköket?

Denise Norström (s)

Juha Rundgren (v)

oppositionslandstingsråd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons