Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Välfärden – en självklar grundbult

Annons

Med ett år kvar till valet kan vi konstatera att Sveriges ekonomi är urstark och reformutrymmet det största på länge. Sverige befinner sig i ett helt nytt ekonomiskt läge och det måste hanteras på bästa möjliga sätt. För oss socialdemokrater är det självklart att välståndet ska fördelas så att vardagen blir lite bättre för alla svenskar. Det ska märkas i stora Västerås, men även i lilla Norberg.

Den 20 september presenterar regeringen sin budgetproposition för 2018, men redan nu vet vi att studenter på högskolor och universitet kommer att få 300 kronor mer i månaden i bidrag nästa sommar, att kollektivtrafiken blir avgiftsfri för skolungdomar under sommarloven, och att klimatinvesteringarna blir fler och större. Vi gör det också billigare att gå med i facket och sänker arbetsgivaravgifterna för enmansbolag. Vi fortsätter alltså att prioritera reformer som bygger Sverige starkt och tryggt framför ofinansierade skattesänkningar.

Sedan vi tillträdde går 100 000 fler människor till ett jobb i välfärdssektorn och det märks naturligtvis också i Västmanland. Ett exempel är Region Västmanland som har kunnat upprätthålla en väl fungerande förlossningsvård mycket tack vare riktade satsningar från regeringen. En satsning på ett helt nytt team inom förlossningsvården möjliggjordes, vilket bidrar till att blivande föräldrar får en trygg och säker vård.

Det är också glädjande att se att regeringens investeringsstöd var ett starkt bidragande skäl till beslutet att bygga nästan 100 mindre lägenheter på Vallby i Västerås. Tack vare investeringsstödet kunde hyrorna pressas ner till väsentligt lägre nivåer. Vi får faktiskt gå tillbaka till miljonprogrammens dagar på 1970-talet innan vi hittar en liknande byggtakt. Under 2017 förväntas byggandet av fler än 70 000 bostäder påbörjas i Sverige.

Och vi har bara börjat. Under de kommande åren ska undersköterskorna, lärarna och tågen – som går i tid – bli fler. Äldreboenden ska byggas upp och arbetslösheten pressas ner. Vi ska också se till att bredband fortsätter att byggas ut så att man kan leva ett gott liv i alla delar av länet. Ibland får jag frågan om vi socialdemokrater ryggar tillbaka inför de problem som Sverige står inför. På den frågan svarar jag bestämt nej. Vi ska fortsätta att angripa den otrygghet som alltför många känner genom att vara lika hårda mot brottslingarna som mot brottslighetens orsaker.

I budgeten för 2018 investerar vi kraftigt i fler poliser på våra gator. Och på sikt arbetar vi för att 10 000 fler polisanställda ska rekryteras fram till 2024. Vi är laddade för att under det här året visa er västmanlänningar att Sveriges utmaningar bäst möts med en offensiv socialdemokratisk politik som stärker den svenska modellen med välfärden som en självklar grundbult.

Pia Nilsson (S) Riksdagsledamot, Tf ordförande för Socialdemokraterna i Västmanland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons