Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S-väljarna uppmanas köpa grisen i säcken!

Annons

Hur ser en regering ut efter valet? Vilken politik kommer den framtida regeringen att föra? Hur ska väljaren veta vad som gäller och vad röstar man egentligen på? Frågorna är många men svaren är få.

Vänsterpartiet ser det som naturligt att de ingår i en röd regering ihop med miljöpartiet och socialdemokraterna. Samma synsätt har miljöpartiet. Socialdemokraterna ska nämligen inte få låtsas att de kan regera själva. Hur politiken ska lösas, sakfråga efter sakfråga, ska lösas efter valet. Väljarna ska alltså inte, före valet, få veta vilken politik en röd allians kommer att föra efter valet. Väljarna uppmanas med andra ord att köpa grisen i säcken!

Den borgerliga alliansen arbetar hårt på att kunna redovisa ett regeringsdugligt program inför valet. Redan i dag har den borgerliga alliansen redovisat åtgärder för att få fler i arbete och för att stimulera forskning. Det finns alltså en klar ambition att öppet och tydligt visa vad som gäller efter valet. På område efter område arbetas nu fram sakpolitiska ställningstaganden. I god tid före valet ska ett program med huvuddragen finnas klart. Det ger en tydlig inriktning hur samhället ska utformas, trots att det är flera partier som samverkar. Nu finns det givetvis vissa händelser även inom den borgerliga alliansen, som går att diskutera, men vi är övertygade om att även dessa enstaka utspel kommer att slipas av fram till valdagen. Skillnaden är alltså stor mellan de olika regeringsalternativen inför valet.

I ett samarbete mellan flera partier är det naturligt att någon part ibland tappar fotfästet. Men som vänsterpartiet nu agerar inom den röda alliansen framstår det som ett fritt fall utan någon tillgång till fotfäste.

I en demokrati är det viktigt att åsikter bryts mot varandra. Då en part ser ut att sakna politisk styrkraft och bas uppstår en spricka i den spänstiga debatt som krävs för att en reell demokrati ska kunna leva vidare och frodas.

Som situationen nu ser ut framstår regeringen Perssons vänner som hans värsta fiender. Det positiva är att det lägger grunden för en välbehövlig förändring i regeringsmakten. Den situation vi har i dag med en enorm arbetslöshet, många sjukskrivna och brist på framtidstro kräver en snabb förändring. Förhoppningen är dock att de demokratiska värdena inte går förlorade genom den röda alliansens avsaknad av politisk vilja inför kommande valperiod.

Jörgen Johansson (c)

Kerstin Heinemann (fp)

Tomas Högström (m)

Torsten Lindström (kd)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons