Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Välkommen till Hallstahammar, Littorin!

Idag besöker arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) Hallstahammar. Det är regeringens utan jämförelse mest kritiserade statsråd som gör ett nedslag i verkligheten på en ort och region som är hårt pressadde av lågkonjunkturen och varslen.

Annons

Arbetslösheten i Västmanlands län har det senaste året ökat med mer än 20 procent. Bulten, TPC Components och Sandvik är några företag i Hallstahammar som har drabbats. I länet går nu cirka 1 053 fler människor utan arbete. Antalet varsel om uppsägning har ökat från 12 personer i januari förra året till 605 personer i år, och antalet arbetssökande som fått nytt jobb har minskat med 35 procent.

Hallstahammar är en liten kommun där den ökade arbetslösheten får stora konsekvenser. 355 arbetsföra människor tvingas idag stå utanför arbetsmarknaden. Det är ett stort misslyckande för regeringen.

Littorin kommer att gå till historien som den minister som slog sönder a-kassan i Sverige. Denna nedmontering har inte bara inneburit att en halv miljon människor nu står utan ekonomiskt skyddsnät vid arbetslöshet. Förändringen av a-kassan innebär också att deltidsbrandmän som drabbats av arbetslöshet vid sitt ordinarie jobb inte har råd att jobba kvar på brandstationen.

Hallstahammars deltidsbrandkår kan få problem. Regeringens nya a-kasseregler innebär nämligen att deltidsanställda inte kan få arbetslöshetsförsäkring längre än 75 dagar. Därefter blir det mer fördelaktigt att vara heltidsarbetslös. En orimlig politik från regeringens sida.

Regeringen har misslyckats med jobben: Sedan september har 100 000 löntagare varslats. Regeringen sitter passivt och tittar på medan arbetslösheten stiger. Littorin är inte bara ansvarig för a-kassans nedmontering. Han har också slagit sönder den aktiva jobbpolitiken, så att 70 procent av all utbildning som leder till jobb har tagits bort.

Nu krävs ett brett investeringspaket för att ta Sverige ur krisen. Vi har lagt ett förslag i riksdagen som skapar 100 000 möjligheter till jobb och utbildning genom investeringar i forskning, infrastruktur och gröna jobb.

Sven-Erik Österberg

gruppledare i riksdagen,

ordförande i Socialdemokraternas jobbrådslag

Olle Thorell

riksdagsledamot Surahammar

Catharina Pettersson

kommunalråd i Hallstahammar

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons