Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S: Vårt budgetförslag är en politik som investerar i fler jobb

Annons

9 200 nya varselbesked bara i september, rekordhöga boräntor och fördubblad inflation jämfört med 2006. Därtill en pågående internationell finanskris.

Det är oroligt i Sverige idag. Enligt Skops senaste mätning rasar svenska hushålls framtidstro till en rekordlåg nivå. 61,6 procent tror att Sveriges ekonomi blir sämre det kommande året. Men Jörgen Johansson (c), Jessica Polfjärd (m), Staffan Anger (m) och Agneta Berliner (fp) deklarerar att Sverige har framtidstro. Hur hänger detta ihop?

Regeringen Reinfeldt för en politik med skattesänkningar i främsta rum. Det är regeringens modell för Sverige - oavsett vilket läge landet befinner sig i. Högkonjunktur: skattesänkningar. Lågkonjunktur: skattesänkningar. Det håller inte!

Regeringens omotiverade övertro på skattesänkningar har försatt Sverige i ett bekymmersamt läge nu när vi är på väg in i en lågkonjunktur.

Idag presenterar vi vårt budgetförslag i riksdagen. Vår budget innehåller i första hand inte skattesänkningar, utan istället lägger vi pengarna på jobbskapande investeringar som ska dämpa lågkonjunkturens verkningar.

Vårt förslag är en ekonomisk politik för Sverige; en politik som investerar i fler jobb. Vi skapar förutsättningar för fler att få utbildning - både yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning, men också i Komvux, kvalificerad yrkesutbildning och på högskolan. Detta är en jobbskapande politik.

Vi stärker industrins möjligheter att möta framtidens utmaningar genom satsningar på tillgång till rätt kompetens. Vi investerar i bättre förutsättningar för tjänstesektorn. Vi stärker också småföretagarnas situation genom att föreslå sänkta arbetsgivaravgifter, kostnadsfri exportrådgivning och innovationslån.

Vi ökar också anslagen till forskning.

De tusentals långtidsarbetslösa ungdomar som den moderatledda regeringen övergett måste ges nya chanser till jobb och utbildning. Genom sänkt arbetsgivaravgift för alla som anställer arbetslösa ungdomar, 5 000 nya platser i lärlingsutbildningar och 5000 förstajobbetavdrag får varje ungdom som varit arbetslös i mer än tre månader möjlighet till praktik eller utbildning.

För oss socialdemokrater går välfärden före skattesänkningar. Vi säger nej till det slöseri med pengar som vårdnadsbidraget innebär. Istället för att ta pengar från förskolan vill vi investera i allmän förskola för 3-åringar, fler förskollärare och mer personal.

Vi prioriterar också investeringar i skolan. Tre miljarder kronor investeras under tre år i fler lärare, mer speciallärarkompetens och ett särskilt insatsteam för att förbättra undervisningen i de skolor som når sämst resultat.

Vi ökar också tillgängligheten till kulturen. Vi vill - till skillnad från regeringen - öppna upp museerna genom att återinföra fri entré.

Vi stimulerar digitalisering av biografer runt om i landet så att fler kan ta del av aktuella filmer, konserter, operor och annan kultur. Och vi ser också till att en av Sveriges största och mest erkända politiska satirtecknare, EWK, får en permanent utställning på Arbetets museum i Norrköping.

Johansson, Polfjärd, Anger och Berliner argumenterar ohederligt om att vi kommer att höja skatten om vi vinner nästa val.

Så är inte fallet.

Men räkna med att vi kommer att ta bort borgarnas skattesänkningar för de allra rikaste. Det är en oklok politik som inte stimulerar tillväxt eller skapar nya jobb.

Så det kan ni räkna med!

De allra rikaste kommer inte att tjäna storkovan på vår politik. Inte som de gör nu, med de borgerliga vid rodret.

Marita Ulvskog

partisekreterare

Sven-Erik Österberg

gruppledare

Margareta Israelsson

riksdagsledamot, Västerås

Olle Thorell

riksdagsledamot, Surahammar

Pia Nilsson

riksdagsledamot, Sala

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons