Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

S vill tvinga äldre bo kvar hemma

Annons

Statsminister Göran Persson (s) lovade i valrörelsen 2002 10 000 nya äldreboenden under denna mandatperiod. Nu vet vi resultatet, det blev en minskning med 13 500 äldreboenden. Men eftersom löftet om 10 000 nya äldreboenden inte fanns med i partiets valmanifest vill inte Kent Ryberg, partiets äldretalesman i Västerås, se detta som ett löftesbrott, se VLT den 10 juli. Jag överlåter åt läsarna att avgöra värdet av att socialdemokraterna åter lovar 10 000 nya äldreboenden under kommande mandatperiod.

Och vad gäller sitt eget ansvar verkar Kent Ryberg vrida sig som en mask på en metkrok inför mina uppgifter i en tidigare artikel att antalet äldreboenden i Västerås minskat från 2 000 år 2002 till 1 709 år 2005. Alltså en minskning med 291 platser. Men, Kent Ryberg, du kan lita på mina siffror, de är hämtade ur äldrenämndens verksamhetsberättelse för 2005.

Kent Ryberg förklarar minskningen av äldreboenden med att man minskat på servicehusplatser och i stället satsat på gruppboenden för dementa. Och det är sant att antalet platser i servicehus under de tre åren minskat med inte mindre än 251 platser, men i den jämförelsen är utökningen av 32 platser i gruppboende inte särskilt imponerande.

Kent Ryberg vidhåller inriktningen att äldre ska bo kvar i eget boende så länge det går. Du har givit en 86-årig västeråsare beskedet att han var för frisk för att få plats på äldreboende. För egen del vill jag se en översyn och omprövning av den ensidiga satsningen på kvarboende så att det blir lättare att få plats på äldreboende. Och jag har starkt stöd för detta av lokala företrädare för Västerås demensförening men också en aktuell rapport från Sveriges pensionärsförbund (SPF) ger sitt stöd. Men för att klara detta krävs fler och inte färre äldreboenden.

För Kent Ryberg och socialdemokraterna är den drastiska minskningen av platser i servicehus logisk och en konsekvens av partiets politik. Men för den västeråsare som vill att det ska bli lättare att få plats på äldreboende bör i höstens val ge sin röst åt ett annat parti än socialdemokraterna, gärna folkpartiet.

Bengt-Åke Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons