Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan kärnkraften avvecklas

Vindkraft och energisparande kan ersätta kärnkraften.

Annons

Hur ska vi få tillräckligt med el om vi avvecklar kärnkraften frågar Sigge Synnergård (FP)? För det första har Sverige ett stort elöverskott. Förra året exporterade Sverige mer el än vad de fyra äldsta och farligaste kärnkraftsreaktorerna levererade.

Det innebär att vi enkelt kan låta de reaktorer som nått sin pensionsålder stängas ner. Sverige har helt unika möjligheter att ställa om till 100 procent förnybar energi. Hälften av elen kommer i dag från vattenkraft och denna energiresurs är så smart att vi kan stänga av eller sätta på den när den behövs för att reglera produktionen från vindkraft och solenergi.

En nyligen gjord studie från professor Lennart Söder på KTH visar hur Sverige kan klara en elförsörjning helt på vindkraft och solenergi i kombination med vattenkraften. Alla partier i riksdagen, förutom Sverigedemokraterna, står bakom målet om 30 TWh vindkraft till år 2020.

Kärnkraften ger ungefär 60 TWh per år och vindkraften kan alltså ersätta hälften av den elen. En mycket stor potential finns i energieffektivisering. Det är inte rimligt att en svensk gör av med dubbelt så mycket el som en dansk i snitt.

Den statliga utredningen för energieffektivisering visade redan 2009 att Sverige med dagens teknik och med lönsamma åtgärder kan spara 35 TWh. Ett enkelt räkneexempel visar alltså att om vi når riksdagens mål om vindkraft och använder energin smartare så kan vi ersätta kärnkraften.

Och då har vi inte ens räknat med potentialen för solenergi, vågkraft och andra förnybara energikällor. Miljöpartiet vill satsa på förnybar energi och energieffektivisering för att bygga ett helt förnybart energisystem utan klimatutsläpp eller radioaktivt avfall. Så tar vi ansvar för barnens framtid.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons