Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan vi motverka hedersbrotten

För tolv år sedan, den 21 januari 2002, utsattes Fadime Sahindal för ett fruktansvärt och omänskligt brott. 

Annons

Hon krävde ett liv som hon fick bestämma över själv och mördades därför av sin pappa. Ingen kunde hjälpa henne och hon betalade med sitt liv som pris i försöket att nå sin frihet.

Fadimes historia uppmärksammades stort i Sverige. Flera organisationer startades till stöd för kvinnor utsatta för hedersrelaterat våld och frågan debatterades i Sveriges riksdag många gånger. Så vad har hänt sedan dess?

Hedersbrott definieras olika beroende på var gränsen för något oacceptabelt går för varje familj. Det har inträffat fem kända hedersmord i Sverige.

Dock är det svårt att definiera ett hedersmord, därför är det också svårt att avgöra hur många hedersmord som begås.

Oavsett antalet borde ju ett enda fall av hedersmord vara oacceptabelt, därför måste vi stå emot och hjälpa de som kan bli drabbade av hedersvåld för att kunna förhindra mord innan de sker.

Fortfarande finns det inte ordentliga handlingsplaner när det dyker upp problem med hedersvåld i mindre kommuner.

Vad kan någon i skolan eller andra göra när en tjej/kille berättar om att hon utsätts för hedersrelaterat våld eller sträng kontroll hemma? Vilka steg ska man ta? Ska man kontakta föräldrar om tjejen/killen är minderårig? Vad har socialtjänsten och polisen för roll?

Alla dessa frågor måste besvaras för att problemet ska kunna bearbetas och processen underlättas för att den utsatta ska känna sig trygg.

Samarbete mellan polisen, socialtjänst och skolor måste öka för att kunna ta itu med problemet i tid och sätta in tydliga handlingsplaner.

De som begår ett hedersmord har oftast låg utbildningsnivå och håller fast vid okunniga åsikter och övertygelser.

Därför bör man försöka införa samrådsgrupper för män och kvinnor med invandrarbakgrund för att kunna påverka deras övertygelser.

Diskussioner och föreläsningar inom samrådsgrupper ska gärna översättas och anpassas till åhörarens språk och kunskapsnivå.

I samrådsgrupper kan man diskutera normer och värderingar i Sverige samt den lagstiftning och de rättigheter som gäller.

Det kan vara svårt att ändra människans åsikter men genom fler möten kan man göra skillnad. Lösningen är att införa samrådsgrupper och ordentliga handlingsplaner i alla kommuner i Sverige.

Bekämpning av hedersbrott är allas vår uppgift, det är både myndigheternas och individens ansvar.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons