Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill folkpartiet utveckla Västerås

Annons

Västerås är en funktionell stad att bo i. Många av våra bostadsområden är i toppklass.

De är utformade efter en idé om den goda staden med en särskild karaktär för det enskilda området. Mycket grönt och nära till skolor och fritidsaktiviteter är det i stort sett på samtliga bostadsområden. De flesta arbetsplatser ligger kring city, på Norr och i Väster. Mest expansivt i dag är Erikslund och Hacksta. Här kommer de nya arbetsplatserna.

De flesta västeråsare har en bestämd arbetsplats. Från de flesta bostadsområden når man arbetsplatser per cykel eller buss på ett enkelt sätt och inom en halvtimme. Vi måste slå vakt om denna resurs i Västerås. Om inte annat för miljöns skull.

De nya bostadsområdena bör därför företrädesvis ligga på Väster och i Norr.

Folkpartiet har föreslagit att återuppväcka planerna på Johannisberg/ Barkarö med cirka 500 bostäder, bygga vidare på Västa Skälby i anslutning till nya Västerleden samt bygga ut Billsta och Rönnby norrut.

Tyvärr har socialdemokraterna motarbetat detta. De ser bara svårigheter och anger skäl som att det saknas skollokaler.

Vi i folkpartiet liberalerna ser möjligheter och ordnar skollokaler. Små resurser har avdelats att utarbeta detaljplaner på annat än Gäddeholm.

Under våren har socialdemokraterna dessutom beslutat att riva upp gällande detaljplan för Väster, vilket fördröjer och försenar utvecklingen av området. Slutligen följde man inte våra förslag om byggområden i Bostadsförsörjningsprogrammet. I detta betonades vad gäller enfamiljshus enbart Gäddeholmsområdet.

Vi anser det vara till men för Västerås utveckling att ensidigt satsa på en satellitstad långt utanför staden och försumma utvecklingen i övrigt.

Ur miljösynpunkt är det förkastligt att bygga in ett bilberoende genom att skapa förorter utan egen arbetsmarknad. Det hämmar dessutom valfriheten och slutligen stadens utveckling.

Vår uppfattning är att planeringen måste ske för hela staden och med särskild tydlighet på att boende, fritid- och arbete skall kunna finnas i närområdet för den som vill ha det så.

Vi måste dessutom skapa ett mer levande centrum med flera bostäder och aktiviteter. Här finns potential.

Vi har som första steg föreslagit att skapa en konstisbana på Stora torget, en utomhusbiograf för ungdomar i centrum samt tillsätta en stadsträdgårdsmästartjänst med ansvar för stadens parker och infartsvägar.

Nästa steg är att rusta upp parkerna och anlägga en ny i anslutning till Östra hamnen.

Åke Wahlsten

Göran Landerdahl

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons