Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så vill fp bygga billigare hyresrätter i Västerås

Annons

Hyrorna i nyproducerade lägenheter är höga. Skälen till detta är flera. Delar man upp hyran i olika delar består den av kapitalkostnad, egentligen räntan och avskrivningen på byggkostnaden, uppvärmning och vatten/avlopp samt service i form av trappstädning, skötsel med mera.

Den stora påverkbara delen av hyran är kapitalkostnaden, men vi skall inte glömma att värme, el och VA samt service är dyrt och att sakerna är högt beskattade. Av elpriset består till exempel mer än hälften av skatt.

Du som väljare kan påverka din hyra genom att rösta på det parti som jobbar för lägre hyror. Då menar vi att göra detta genom en analys av vilka kostnaderna för boendet är och hur vi kan påverka dem. Inte som till exempel vänsterpartiet att enbart kräva lägre hyror med motivet att en god bostad är en social rättighet utan att tala om hur detta skall finansieras.

Västerås stad och dess folkvalda kan påverka byggkostnaden och därmed hyran genom att kommunen bestämmer var och hur det får byggas. Kostnaden för bygget kan kommunen påverka om den äger tomtmarken och då bestämma kostnaderna för exploateringen, bland annat utseende av gator, parker etcetera samt priset på anslutning till fjärrvärme och VA. Till vissa delar kan kommunens krav på utrustning i lägenheterna, fasad-utseende med mera var kostnadsdrivande. Detta är dock marginellt eftersom de flesta normer för hur ett hus måste vara utrustat är angivna av riksdagen genom lag eller av Boverket genom föreskrifter. Ägs den mark som skall bebyggas av annan än kommunen, är kommunens påverkan enbart en fråga om anslutningsavgifterna och krav på utförande utöver de statliga normerna.

Västerås äger en hel del central mark, till exempel vid Mälarstranden. Detta område mellan Björnövägen och Mälaren skulle lämpa sig väl för att bygga hyresbostäder. Tyvärr har socialdemokraterna och vänsterpartiet lovat bort större delen till byggbolag som avser att bygga bostadsrätter där.

Vi har protesterat och lagt ett eget förslag för att få billiga hyreslägenheter på ett attraktivt område. Nämligen att utefter Björnövägen uppföra tre till fem höga smalhus - kanske upp till 15 våningar. Med den byggtekniken kan produktionskostnaden hållas nere. Upplåts marken med tomträtt billigt i början och rabatterar kommunen anslutningsavgifterna gentemot sitt helägda bolag Mälarenergi, kan hyrorna i ett sådant hus bli betydligt lägre än i Mimers hus på Lillåudden. Där är kvadratmeterpriset cirka 1 300 kronor per år. För en trea på 75 kvm får man ge drygt 8 100 kronor per månad. I de av folkpartiet föreslagna husen utefter Björnövägen skulle hyrorna kunna blir många hundralappar lägre per månad för en sådan trea. Dess-utom med en fantastiskt sjöutsikt från de flesta lägenheterna.

Tyvärr har socialdemokraterna valt att följa vänsterpartiet i denna fråga. De pratar enbart om billigare hyror, men gör ingenting åt saken.

Göran Landerdahl

Åke Wahlsten

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons