Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sabina Joyau, Vårdföretagarna: Privata företag håller bättre kvalitet

Annons

Hemtjänsten behöver mer pengar

Bättre med privathemtjänst?Foto: TT

I en replik 21 februari på min artikel ” Socialstyrelsens granskning visar att privat hemtjänst är bättre än kommunal” skriver Roland Sundgren (S) att äldre vill ha den hemtjänst de själva önskar. Jag delar detta konstaterande till fullo. Den som inte är nöjd eller trygg med omsorgen, ska självklart kunna säga ifrån och byta hemtjänst. Men för att detta ska fungera måste det finnas flera hemtjänstaktörer. Då går det inte att, som Sundgren vill, förbjuda hemtjänstföretag.

Då går det inte att, som Sundgren vill, förbjuda hemtjänstföretag.

Socialstyrelsens undersökning visar att det är en myt att vinstdrivande verksamheter håller sämre kvalitet. Privat hemtjänst har ett bättre resultat jämfört med kommunal hemtjänst på samtliga 17 indikatorer som undersökningen mäter. Vi ska inte motarbeta dem som lyckas bra utan lära av dem.

Jag vill därför uppmana Sundgren att lägga debatten om driftsform åt sidan. Det är viktigare att se till att hemtjänsten i Västerås får de resurser som den behöver. Kommunens egen hemtjänst har gått med underskott varje under åren 2011–2015, enligt en kartläggning Vårdföretagarna gjorde förra året.

Det är viktigare att se till att hemtjänsten i Västerås får de resurser som den behöver.

Detta indikerar att kommunen inte förmår att sätta ersättningen rätt. Men värre är att när de ekonomiska förutsättningarna inte hänger med riskeras kvaliteten i verksamheterna. Det är en viktigare debatt att ta än den om driftsform.

Sabina Joyau

Näringspolitisk expert Äldreomsorg

Vårdföretagarna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Mer läsning

Annons